Hoe voelt hoofdpijn door een bril? Er is niet één soort hoofdpijn die je kan krijgen door een bril. Dit ligt wat gecompliceerder. Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril.
De gewenningsperiode
Voor sommige mensen is een paar dagen genoeg om aan een nieuwe bril te wennen, terwijl anderen daar wel twee weken voor nodig hebben.
Een kloppend gevoel in het hoofd, een zeurende druk achter je ogen of 'gewoon' hoofdpijn. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, geen enkele aandoening komt zoveel voor. Maar wist je dat een bril vaak helpt om de klachten te verminderen of zelfs weg te nemen?
Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen.
Het kan zijn dat je in het begin even moet wennen aan een (nieuwe) multifocale bril. Dit kan al na enkele uren, maar soms ook pas na enkele dagen. Tot die tijd zal je met je eerste multifocale bril extra inspanning moeten leveren om scherp te zien. Dit kan lichte hoofdpijn tot gevolg hebben.
Het visueel centrum in de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het kan tot drie weken duren voordat je helemaal gewend bent aan je eerste bril. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je bent overgestapt op een nieuw montuur of ander glastype.
Uit mijn omgeving ken ik namelijk mensen die wel een bril dragen voor vermoeide ogen tegen migraine. En zijn dit dan speciale glazen? Antwoord: Er bestaat niet echt een bril tegen migraine, maar als er een hele kleine sterkte 'nodig' is, kan dat de migraine klachten wel verergeren of eerder laten opspelen.
Drink koffie of zwarte thee: dit kan de intensiteit van de hoofdpijn achter het oog verminderen. Slik een pijnstiller, zoals paracetamol.
Hoofdpijn door migraine straalt vaak uit naar de achterkant of de zijkant van het oog. Ook bij clusterhoofdpijn is er hevige pijn in het ooggebied langs één kant. Er zijn daarnaast andere neurologische oorzaken (bijv. trigeminusneuralgie) die de klachten kunnen verklaren.
Nee, een te sterke bril is niet schadelijk voor de ogen van een volwassene. Maar de bril zal het zicht in dat geval niet corrigeren, dus de brildrager zal niet scherp zien en kan last krijgen van hoofdpijn. Het maakt ook geen verschil of je lenzen draagt in plaats van een bril.
Wie voor het eerst een bril draagt moet vaak behoorlijk wennen. Ook bij een nieuwe sterkte of soort bril hebben de ogen én hersenen tijd nodig om zich aan te passen. En dat kan ongemak met zich meebrengen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen.
Duizeligheid kan zeker door ogen of een nieuwe bril worden veroorzaakt, blijf er in ieder geval niet mee rond lopen. Ja, een nieuwe bril is wennen, maar na een paar dagen moet je er zeker geen last meer van hebben.
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
Het eerste teken dat ons zicht achteruit gaat is niet altijd wazig of onscherp zien. Ook hoofdpijn of vermoeide ogen in de avond kunnen op verstoord zicht duiden.
Als de glazen niet bevallen kun je een beroep doen op de goed-zichtgarantie. Hiermee kun je binnen 2 maanden de glazen omruilen. Bij multifocale glazen mag dit maximaal 3 keer en bij enkelvoudige glazen 1 keer. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om je geld terug te krijgen.
Bij clusterhoofdpijn zit de hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Het is een zeer heftige, soms ondraaglijke hoofdpijn die kan uitstralen naar de nek, oogkas of het oor. Een aanval van clusterhoofdpijn kan uit het niets beginnen en de hoofdpijn kan een kwartier tot drie uur duren.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Sinushoofdpijn. Sinushoofdpijn voelt over het algemeen alsof je pijn hebt in je voorhoofd, de brug van je neus of achter je jukbeenderen, volgens de Cleveland Clinic. De pijn wordt meestal erger als je je hoofd plotseling beweegt en je kunt een constante doffe pijn voelen.
De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn. U kunt last hebben van fel licht of hard geluid.
Met name verziendheid (hypermetropie) belast de ogen sterk. Zonder correctie zorgt dit voor hoofdpijn. Overbelaste ogen en hoofdpijn treden vaak op als men lange tijd heeft zitten lezen of achter een beeldscherm heeft gewerkt.
Het is onmogelijk om je bril te blijven dragen en toch op natuurlijke wijze weer goed te leren zien. Je kunt gewoonweg niet van je bril afkomen als je hem blijft dragen.
De huid op je gezicht kan ook reageren op het materiaal verwerkt in je bril. Dit kunnen acrylaten (bindmiddel in verf), metalen of kunststof zijn. Een eventuele oplossing hiervoor is om een titanium bril aan te schaffen. Stel dan wel vast met de dermatoloog of je bril de oorzaak is van jouw contactallergie.
Duur van de behandeling. Een brilafwijking kan tijdelijk zijn, maar meestal is deze permanent aanwezig. De brilsterkte kan in de loop van de tijd veranderen in sterkte. Deze kan af-, maar ook toenemen en/of omslaan (van plus naar min).
Cornea-lenticulaire astigmatisme (het totale astigmatisme van het oog): indien zowel het hoornvlies als de ooglens een afwijkende kromming hebben, wordt het astigmatisme bij elkaar opgeteld. In deze situatie moet een brillenglas dit totale astigmatisme (cilinder) corrigeren.