Door voorzichtig te knijpen, loopt de vloeistof via de katheter in de blaas. Nadat het zakje leeg is, schuift u de klem weer op de slang. Na 15 tot 30 minuten opent u de slang (naar het spoelzakje toe) waardoor de vloeistof weer uit de blaas in het spoelzakje kan lopen.
Wij adviseren u de dag van de blaasspoeling niet te veel te drinken. U moet de spoelvloeistof minimaal 1 uur in de blaas houden. Weinig drinken voorkomt dat u voortijdig moet plassen. Voorafgaande aan de spoeling vraagt de verpleegkundige om uit te plassen.
Bij passief spoelen wordt spoelvloeistof enige tijd in de blaas achtergelaten. Bij actief spoelen loopt de spoelvloeistof direct weer terug. De spoelvloeistof loopt terug in het spoelzakje. Een nieuwe urineopvangzak wordt aangesloten.
Gebruik. 2 à 3 x per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 5 minuten in de blaas geïnstilleerd te blijven.
b Giet de steriele spoelvloeistof in het steriele bakje en plaats de dop terug. c Neem een spuit uit de verpakking en laat de verpakking open liggen. d Trek met de spuit 10 - 50 ml spoelvloeistof op. e Leg de spuit terug in de geopende verpakking, zorg dat de conus steriel blijft.
Na 15 tot 30 minuten opent u de slang (naar het spoelzakje toe) waardoor de vloeistof weer uit de blaas in het spoelzakje kan lopen. Is het zakje weer gevuld met de vloeistof dan schuift u de klem er weer op en koppelt u de katheter weer aan de katheterzak.
Je kunt in zo'n geval de blaas drie keer per week spoelen met fysiologisch zout (NaCl 0,9%).
Spoel met een kleine hoeveelheid vloeistof (30 ml.). Zo voorkomt u dat er grote hoeveelheden in de blaas terecht komen, alleen de katheter hoeft te worden gespoeld. Het is beter om de katheter 2 keer met een hoeveelheid van 30 ml te spoelen, dan 1 keer met 50 ml. De Solutio G moet een paar minuten inwerken.
Blaasspoelen is een voorbehouden handeling die je als zorgprofessional, voor de veiligheid van de cliënt, correct moet kunnen uitvoeren.
Als de spoelvloeistof niet spontaan inloopt, knijp dan licht in het zakje of oefen met de stamper van de spuit lichte druk uit. Doe dit absoluut niet te hard.
Bij actieve blaasspoeling wordt de vloeistof met kracht de blaas ingespoten en weer opgezogen. Passieve blaasspoeling is het tegenovergestelde van de actieve vorm en werkt hetzelfde als een infuus.
Bij een blaasspoeling wordt uw blaas gespoeld met een vloeistof waarin medicijnen zijn opgelost. De medicijnen doden de kankercellen. De medicijnen voorkomen dat blaaskanker weer terugkomt of de spier ingroeit.
Via de katheter loopt alle urine uit de blaas. Daarna brengt een gespecialiseerd verpleegkundige het medicijn in de blaas. Ook dat gaat via de katheter. Het medicijn is opgelost in een vloeistof.
Gebruik. 2 à 3 x per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 10 minuten (5 minuten per kamer) in de blaas geïnstilleerd te blijven.
De frequentie van spoelen varieert van lx per dag tot 2x per week, afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de blaas. De volgende middelen kunnen worden gebruikt: fysiologisch zout, Solutio G en Solutio R. Alle genoemde oplossingen zijn verkrijgbaar in wegwerpzakjes.De Solutio G en Solutio R zijn zure spoelmiddelen.
Er zijn meerdere middelen die voor blaasspoelingen worden gebruikt. Welk middel nodig is, wordt door uw uroloog bepaald. Uw uroloog bepaalt ook hoeveel blaasspoelingen nodig zijn. Het aantal varieert afhankelijk van de aard van de poliep en heeft ook te maken met het aantal keren dat u eerder poliepen heeft gehad.
Bij blaasspoelingen met Mitomyicine eenmaal per dag gedurende twee dagen het toilet met groene zeep schoonmaken. Bij eventueel huidcontact kunt u het beste de huid direct afwassen met water. Bij eventueel morsen buiten het toilet moet u direct de omgeving reinigen.
En het allerlaatste wat je wilt, is een infectie en/of nog meer beschadiging. Omdat ik zoveel met deze groep patiënten werk, was ik direct enthousiast over het innovatieve product uit Hongarije, om een blaasspoeling te kunnen doen zonder katheter. Sinds twee jaar is dit alternatief beschikbaar en heet ialuadapter.
Het continue blaasspoelen heeft als doel: - reinigen en voorkomen van verstopping van de blaas door stolsels (bij hematurie) en weefselresten (bijvoorbeeld bij ernstige urineweginfecties; pyurie) weg te spoelen; - doorgankelijk houden van de verblijfskatheter.
de blaas wordt gereinigd door de vloeistof in te brengen, te laten inwerken en af te vloeien; de inwerktijd bedraagt 15-20 minuten. trek de buitenverpakking open en neem de CuriFlush zak eruit. sluit de slang van de CuriFlush zak af met de kunststof klem.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas.
De meest voorkomende complicaties zijn: − herhaaldelijk aandrang om te plassen; − pijnlijk of branderig gevoel in de blaas of de plasbuis; − moeite met het ophouden van urine; − aanwezigheid van bloed- of weefseldeeltjes in de urine; − een grieperig gevoel met een temperatuurverhoging boven 38,5 °C kan binnen vier uur ...
Probeer de katheter niet af te klemmen met een kocher. Maak liever gewoon een knik in de katheter. De kocher kan namelijk de katheter beschadigen en zorgen voor lekkage. Houd altijd goed bij hoeveel vloeistof je hebt ingebracht en hoeveel je terug hebt gekregen.
Een blaasspoeling met NaCl 0,9% kan gebruikt worden om stolsels, gruis en andere verstoppingen tegen te gaan. Als de katheter verstopt zit en er dus geen praktische oorzaak is, kan de katheter gespoeld worden met blaasspoelvloeistof NaCl 0,9 % om te kijken of de katheter nog wel doorgankelijk is.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen. als u bepaalde medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld bepaalde plaspillen en medicijnen tegen depressie of psychose).