Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
De invloed van muziek op ons brein
Muziek roept emoties op. Tijdens het luisteren naar muziek worden er verschillende netwerking in onze hersenen geactiveerd. Deze hersengebieden hebben te maken met beloning, geheugen, zelfreflectie en sensorische en motorische processen.
Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren.
Wanneer je naar muziek luistert zorgt het ervoor dat je ontspannen bent, je bloeddruk verlaagt en je minder gestrest voelt. De positieve invloed van muziek wordt steeds meer gebruikt bij behandelingen van slapeloosheid en depressie.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Volgens Erik Scherder, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Singing in the Brain (2017) kan klassieke muziek wel degelijk leiden tot betere concentratie. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen? Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Zingen ontspant en geeft energie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
'Muziek beïnvloedt hoe ons lichaam beweegt en stroomt op bepaalde beats en kan ervoor zorgen dat we ons minder zorgen maken over bewegingen tijdens de seks', verduidelijkt Ness. 'Een nummer met goede beats kan zomaar ineens leiden tot meer creativiteit in de slaapkamer. '
Er zijn aanwijzingen dat muziektherapie zowel zelfstandig als additioneel een positieve bijdrage kan leveren aan de behandeling van depressie. Er zijn aanwijzingen uit effectonderzoek dat muziek(therapie) een depressieve stemming positief kan beïnvloeden.
Als je luistert naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan. Dit wordt ook het gelukshormoon genoemd en zorgt voor een gelukzalig gevoel. Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking.
Uit onderzoek van 'Nature' blijkt dat ongeveer 50% van de wereldbevolking kippenvel krijgt bij het luisteren naar muziek. Dit komt omdat muziek een oud beloningssysteem in onze hersenen stimuleert, waardoor dopamine naar het striatum stroomt.
"Bepaalde noten geven aan dat er naar een andere noot moet worden gegaan. Als die noot niet komt, dan speelt dat met je brein", zegt hij. "Maar als die noot er uiteindelijk wel komt dan is dat erg fijn voor je brein en ontstaat er bij die emotie kippenvel. Het gaat om het gevoel van herkenning in de muziek."
Muziek zorgt voor kippenvel, brengt ons in opperbeste stemming en beweegt ons tot tranen toe. Electrobeats geven energie, een denderend orkest geeft ons een aangename rilling en een diepe zangstem heeft een kalmerend effect. Het is verbazingwekkend hoezeer geluiden ons beïnvloeden en onze emotionele wereld sturen.
Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar. Door het beheersen van de juiste technieken en heel, heel, heel veel oefenen kan je goed leren zingen.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Het komt niet vaak voor, waarschijnlijk is maar zo'n 4% van de wereldbevolking toondoof. Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Maar wat doe je als je met een hardnekkig deuntje in je hoofd zit en je kan het niet thuisbrengen? Wie een iOS-apparaat gebruikt, opent simpelweg de nieuwe app van Google. Vervolgens tik je het microfoontje aan, vraag je aan Google 'welk liedje dit is', en zing je het deuntje dat in jouw hoofd zit.
Muziek stimuleert niet alleen de netwerken in de hersenen maar 'triggert' ook de verbindingen tussen de hersengebieden. Dansen op muziek maakt je niet alleen alerter, maar verbetert ook je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Maar bovenal is het bewezen dat dansen op muziek je gelukkig maakt.
Samenvatting. Het gebruik van muziek om te slapen is een fijne manier om je te ontspannen en in slaap te vallen. Je hersenen en je lichaam komen tot rust. Met ontspannende muziek slaap je dieper en word je beter uitgerust wakker.
Conclusie. Muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd zorgen voor afleiding. Het kan bij sommige personen de concentratie verbeteren en ervoor zorgen dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden. Bij andere personen zorgt muziek juist voor afleiding, waardoor ze minder effectief leren.
Dat noem je bodypercussie. Body betekent lijf en percussie betekent trommelen. Trommelen op je lijf dus!