U bent 18 jaar of ouder. U kunt uw identiteit en nationaliteit bewijzen met geldige documenten. U woont 5 jaar of langer onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden. U hebt altijd op tijd uw verblijfsvergunning verlengd.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? Dan moet u eerst slagen voor het inburgeringsexamen, ook wel naturalisatietoets genoemd. U krijgt een inburgeringsdiploma. Met dit diploma kunt u naturalisatie aanvragen.
Wilt u naturaliseren? Dan moet u eerst het inburgeringsexamen op A2 niveau halen. Of het Staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) op B1 niveau. De Nederlandse regering wil het taalniveau voor naturaliseren verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
Tarieven optie 2023:
Voor één persoon: € 206,- Samen met partner: €351,-
De naturalisatie tot Nederlander vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de IND. De IND neemt de beslissing over uw aanvraag. Dat duurt maximaal 12 maanden.
U betaalt kosten (leges) voor de aanvraag voor optie. U betaalt bij de gemeente als u de aanvraag doet.
Als het inburgeren echt niet lukt, kunt u misschien ontheffing van de inburgeringsplicht krijgen. U hoeft dan het inburgeringsexamen niet meer te halen. Ontheffing vraagt u aan bij DUO. Moet u inburgeren van de gemeente, dan vraagt u ontheffing aan bij de gemeente.
Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2013? Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO.
Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Nee. Als u trouwt met een Nederlander, krijgt u niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Wel gelden andere voorwaarden voor naturalisatie als u getrouwd bent met een Nederlander. U kunt al na 3 jaar naturalisatie aanvragen.
Uitzonderingen op afstandsplicht
Voor burgers uit bijvoorbeeld Iran is het juridisch niet mogelijk de nationaliteit af te staan. In Marokko wordt het doen van afstand in de praktijk niet geaccepteerd. Als u getrouwd bent met een Nederlander, mag u uw eigen nationaliteit houden.
Er zijn 2 examenprogramma's voor het Staatsexamen Nt2: Programma I (taalniveau B1) is voor mensen die willen werken of studeren op mbo 3-niveau of mbo 4-niveau. Programma II (taalniveau B2) is voor mensen die willen werken of studeren op hbo- of universitair niveau.
U kunt geen Nederlander worden na verdenking van of veroordeling voor misdrijven uit artikel 1F Vluchtelingenverdrag. Dit zijn misdrijven tegen de vrede, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. U kunt geen gebruik maken van de rehabilitatietermijn van 5 jaar. Ook niet als u een straf hebt uitgezeten.
Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen uit China (behalve Hongkong en Macau), Suriname en veel landen in Afrika. Vaak is dat echter niet het geval en moet de genaturaliseerde persoon officieel afstand doen van de oorspronkelijke nationaliteit.
Naturalisatie geeft statushouders dezelfde rechten als andere Nederlanders, zoals stemrecht en vrije vestiging binnen de Europese Unie. Slechts 4% van de statushouders heeft al een Nederlands paspoort.
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Bepaalde inburgeraars moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat onder meer om nieuwkomers (bijvoorbeeld erkend vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers, inburgeraars die bedienaar zijn van een eredienst, … Een aantal van deze personen wordt vrijgesteld van de inburgeringsplicht.
U hebt minimaal 3 keer geprobeerd om alle examens te halen. Per examen mag u niet meer dan 2 Nt2-examens meetellen.
Ouder bent dan de pensioengerechtigde leeftijd; 8 jaar of langer in Nederland woonde toen u leerplichtig was; Tijdelijk naar Nederland komt voor studie of werk (zoals een expat bijvoorbeeld). Geestelijk bedienaren zoals een imam of rabbijn zijn wel wel verplicht in te burgeren.
U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.
U krijgt de uitslag van uw inburgeringsexamen binnen 8 weken. De uitslag van het Staatsexamen Nt2 krijgt u binnen 6 weken.
Bij naturalisatie moet u in principe afstand doen van uw oorspronkelijke nationaliteit; bij een optieverklaring is het in de meeste gevallen mogelijk om u uw eigen nationaliteit te behouden (als het land van herkomst dat ook toestaat).
U verliest uw Nederlandse nationaliteit meestal als u een andere nationaliteit aanneemt. U kunt uw Nederlanderschap ook verliezen als u een dubbele nationaliteit heeft en u uw paspoort of identiteitskaart niet op tijd vernieuwt.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.