In goede gezondheid is de griep doorgaans niet gevaarlijk voor moeder en baby. Dat wat kan zorgen voor gevaar tijdens griep, is een te hoge lichaamstemperatuur en daarmee dus koorts. Een lichaamstemperatuur hoger dan 38,5°C kan er namelijk voor zorgen dat weeën vroegtijdig worden opgewekt.
Kan ik thuis bevallen? Je kunt net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen. Soms is het advies in het ziekenhuis te bevallen.
Is griep bij een baby gevaarlijk? In de meeste gevallen is griep niet gevaarlijk bij een baby. Wel loopt een baby meer risico dan een kind: dit heeft te maken met het immuunsysteem wat zich nog aan het ontwikkelen is. Daarom kan een griep soms opgevolgd worden door een longontsteking of amandelontsteking.
Hoge koorts kan weeën opwekken. Wat kunt u doen? Neem bij koorts hoger dan 38,5 graden contact op met uw verloskundige, gynaeco- loog of huisarts. Neem bij een temperatuur boven de 38,5 graden paracetamol om de koorts te verlagen.
De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door: het verliezen van bloed of de slijmprop; het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater); regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.
Over het algemeen begint je bevalling met onregelmatige en nog niet zulke sterke weeën. Je bent blij dat de bevalling begonnen is, voelt onregelmatig wat pijn, meestal vooral in je onderbuik, maar bent nog goed aanspreekbaar en vooral blij en nieuwsgierig.
Hoewel een verkoudheid of griep vervelend is, kan dit meestal geen kwaad voor de zwangerschap. Het is belangrijk om in de gaten te houden of je koorts hebt. Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan namelijk soms wel risico's met zich meebrengen.
Naast goed je rust pakken is daarom ook voldoende water drinken (minimaal twee liter) belangrijk. Tegen de koorts en pijn kun je eventueel een paracetamol gebruiken. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, worden afgeraden tijdens de zwangerschap.
Wat te doen bij griep tijdens de zwangerschap? Het sleutelwoord in deze situatie is rust. Rust nemen en uitzieken is het enige wat je kunt doen wanneer je de griep te pakken hebt, aangezien er geen speciale medicijnen voor de griep zijn.
Een bacterie of virus kan uw baby besmetten. Hierdoor kan uw baby een infectie krijgen. Het lichaam van uw baby reageert op deze infectie.
Als er een zogenaamde verkoudheidepidemie is, dan gaan er vaak meerdere virussen rond die je baby kunnen aansteken. Dit verklaart ook waarom je baby soms achter elkaar verkouden wordt.
In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam.
Als er bezoek komt, laat hen dan eerst de handen wassen voordat ze de baby aanraken. Laat visite die ziek of verkouden is liever niet langskomen.
Op basis van medische indicatie (klinisch)
Redenen om klinisch in het ziekenhuis te bevallen kunnen te maken hebben met eerdere bevallingen (moeizaam verloop of via keizersnede), te vroeg geboorte of het verwachten van een meerling.
De werkneemster was al ziek vóór het prenataal verlof
Indien de arbeidsongeschiktheid begint vóór het prenataal verlof en na het postnataal verlof verdergaat, moet de werkgever geen gewaarborgd loon meer betalen tenzij het eventuele saldo van het nog niet uitgeput gewaarborgd loon.
Bel de verloskundige op 06-53928500 als je: Koorts hebt boven de 39 graden (rectaal gemeten) Drie dagen of langer koorts hebt tussen de 38 en 39 graden (rectaal gemeten)
Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten. Ook als je langer dan 32 weken zwanger bent, en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan, kan dit gevaarlijk zijn.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.
Dit houdt in dat de vrucht wordt afgestoten door het lichaam en niet langer levensvatbaar is. Het aantal miskramen ligt vermoedelijk veel hoger, wat komt door griep of ziekte bij de vrouw op het moment van bevruchting.
Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.