Het gebruik van zilversulfadiazinecrème ter preventie van infecties bij brandwonden wordt afgeraden aangezien het dagelijks moet worden aangebracht, geen voordelen biedt in vergelijking met andere verbandmiddelen en omdat het niet rationeel is een lokaal antibioticum te gebruiken bij een niet-geïnfecteerde wond.
Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint. Smeer ook niets op littekens. Van geen enkele littekenzalf of -crème is tot nu toe aangetoond dat deze het ontstaan van een verdikt litteken kan verminderen.
Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel. Het werkt tegen bacteriën. Artsen schrijven het voor om huidinfecties te behandelen of te voorkomen bij ernstige brandwonden en bij doorligwonden.
Flamigel® ondersteunt het snel helen van de huid door de wond te bedekken en door een optimaal vochtig helingsmilieu te creëren. Flamigel® is bestemd voor gebruik na een lasertherapie, op oppervlakkige brandwonden (ook degenen veroorzaakt door radiotherapie) en op lichte wonden (bijv. schaafwonden, snijwonden).
De werkzame stof van Flammazine is zilversulfadiazine, welke behoort tot een groep geneesmiddelen die sulfonamiden wordt genoemd. Deze stof bestrijdt de groei van bacteriën en verschillende schimmels. Flammazine kan worden gebruikt bij de behandeling van infecties van ernstige brandwonden en doorligwonden.
Verzorging van de brandwond
Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen. De arts of verpleegkundige van de spoedeisende hulp legt u uit hoe dit moet.
De behandeling met Flaminal® is ondanks de minder frequente verbandwissels duurder dan Flamazine®, maar dit verschil is verwaarloosbaar in het grotere plaatje van de gehele behandeling in het brandwondencentrum.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon. Reinig de te behandelen zone en breng daarna een dunne laag Bepanthen Wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Flamigel® zorgt voor een vochtige wondomgeving waardoor de wond tot 40% sneller geneest. Flamigel® voorkomt korstvorming.
Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
Smeer bij brandwonden waarmee je naar professionele hulp gaat niks op de wond. Dit kan het uiterlijk van de wond beïnvloeden en beoordeling moeilijker maken. De enige uitzondering daarop zijn brandwonden gels.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
In geval van brandwonden over een grote oppervlakte mag je alleen lauw water (25°C) gebruiken, nooit koud water. Waarom? Om onderkoeling en koude-letsels te voorkomen. Ook bij (kleine) kinderen is het belangrijk dat je – om onderkoeling te vermijden - de wonde koelt en niet het hele lichaam van het kind.
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Bij gebruik van zinkoxideschudsel (lotio alba) en zinkoxide strooipoeder: slechte wondgenezing als talk in wondjes komt. Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd. Er zit benzylalcohol in sudocrem dit heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Wanneer je merkt dat je toch een ernstige zonnebrand hebt opgelopen kan je best, in plaats van een aftersun, Flamigel gebruiken. Flamigel mag je tot 6 keer per dag aanbrengen tot de roodheid en pijn verdwenen zijn en de huid niet meer vervelt.
Blaren kunnen ook verzorgd worden met Flamigel.
Het verband met Flaminal® Hydro kan ter plaatse blijven zolang de gelstructuur intact is (1 à 4 dagen, afhankelijk van de mate van exsudaat). Aangezien alginaten natuurlijke producten zijn, kan de kleur lichtjes veranderen. De kleurverandering heeft geen invloed op de kwaliteit van Flaminal® Hydro.