Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Er zitten bijvoorbeeld gezonde vetten in. En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Teveel aan eiwitten kan zwaarlijvigheid veroorzaken. Bovendien bevat koemelk onder andere te weinig vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Ook voor koemelkproducten zoals yoghurt of fruitkaasjes is het nog te vroeg.
Een beetje gewone melk is niet schadelijk voor een baby, hij kan het gewoon verteren. Maar als hij te veel gewone melk drinkt, krijgt hij te veel eiwit binnen. Te veel eiwit kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Ook kunnen de nieren zout nog niet goed verwerken.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag.
Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Vanaf 8 maanden mag je kind een klein beetje naturel magere of halfvolle yoghurt, zolang borstvoeding of opvolgmelk tot 1 jaar maar de grootste zuivelbron blijft. Een klein schaaltje naturel yoghurt met een beetje geprakt fruit erdoor is een gezond toetje voor je kind, maar hoeft niet.
Hoeveel yoghurt per dag baby? – Is je kleintje 1 tot 2 jaar oud dan wordt geadviseerd om 2 porties melkproducten (300 ml) per dag te geven. Dat zijn bijvoorbeeld 2 kleine bekers melk en een schaaltje yoghurt. Hiermee krijgt je kindje al het grootste deel van het eiwit en de calcium binnen die het nodig heeft.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Smeerkaas en gewone kaas: ook smeerkaas en gewone kaas worden afgeraden als beleg voor jonge kinderen. Hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby. De nieren van je baby kunnen zout nog niet goed verwerken.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Laat je kind zelf aangeven hoeveel het wil eten. Als je kindje stopt na enkele hapjes, geef je nadien nog melkvoeding bij. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Voor kleintjes met doorkomende tandjes kan het sabbelen en bijten op een gekoeld stukje komkommer verlichting geven. Laat hem dit altijd wel onder jouw toezicht doen. De komkommer behoort tot de familie van meloen en courgette. Het is een eenjarige vruchtgroente.
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Vanaf 6 maanden kan je het brood voor je baby beleggen met gekookt ei of magere vleeswaren, zoals kipfilet of ham.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Een fruithapje van bijvoorbeeld drie eetlepels geprakte banaan, kiwi, perzik of gekookte appel per dag is al voldoende als je baby 7 maanden is.
Voor welke leeftijd is het Danoontje tussendoortje zonder toegevoegde suiker geschikt? Danoontje is geschikt vanaf 3 jaar omdat kinderen in hun eerste levensjaren de koemelk niet goed kunnen verteren.
Geleidelijk gaat u borst- of flesvoeding vervangen door vaste voeding. Houd er rekening mee dat uw baby ongeveer één week nodig heeft om de portie groot genoeg te maken zodat deze één melkvoeding kan vervangen. De hoeveelheid melkvoeding hangt af van uw baby.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Een klein beetje yoghurt kan vanaf 6 maanden wel als toetje gegeven worden. Honing. Dit kan besmet zijn met een bacterie (Clostridium botulinum).
Een perfect kindertoetje: fruit combineren met wat halfvolle of magere yoghurt of magere kwark. Dat is gezond en lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind.