Is de pulpa (tandzenuw) van uw tand of kies beschadigd, ontstoken of zelfs dood? Dan is een wortelkanaalbehandeling de enige manier om de tand of kies te redden. Uw tand of kies wordt verdoofd met plaatselijke verdoving en wordt een kleine opening in de tand of kies gemaakt.
Als de zenuw nog leeft geeft die middels kiespijn een overduidelijk signaal dat er iets niet in orde is. Bij een wortelkanaal behandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, wordt het wortelkanaal schoongemaakt en de zenuw verwijderd. De tand of kies is dan “gered” en kan nog jaren meegaan.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven. De wortelkanaalbehandeling wordt vaak ten onrechte afgeschilderd als een vreselijk pijnlijke behandeling.
Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat ijzer in de rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
Regelmatige, professionele tandreiniging helpt de tanden op natuurlijke wijze wit te houden. Daarbij verwijdert de mondhygiënist oppervlakkige verkleuringen die de tanden geel doen lijken. U kunt de resultaten van de tandreiniging kracht bijzetten met een dieptereinigingstandpasta. Vraag uw tandarts om advies hierover.
Wortelkanaalbehandeling of trekken, wat is de beste keuze? Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald.
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan. In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Zwarte randjes op de tanden is vaak tandsteen
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.
Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan. Dat geeft functionele problemen, bijvoorbeeld bij het kauwen.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Meestal wordt een brug gebruikt als er relatief weinig (1 tot 3) tanden moeten worden vervangen, of als de ontbrekende tanden zich aan één kant van de mond bevinden. De derde manier is door het gebruik van tandheelkundige 'implantaten'. Hierbij wordt een kunstmatige wortel in het bot van de kaak geplaatst.
Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan.
Kenmerkend zijn het rode, gezwollen en bloedend tandvlees. Ook trekt het tandvlees zich terug en ontstaat er een slechte adem. Door tijdige behandeling kan voorkomen worden dat de loszittende kies verloren gaat.
In de volgende situaties is er sprake van een spoedgeval en neem je contact op met de dienstdoende tandarts: Hevige pijn. Een wond die niet stopt met bloeden. Een uitgevallen tand/kies en/of ernstig tandletsel.
Bloedingen en bloeduitstortingen, zwelling en infecties zijn de meest voorkomende complicaties na ingrepen in de mond die opvolging vergen. Een ontsteking van de tandholte na het trekken van de tand treedt ongeveer bij 1 tot 10% van de tandextracties op.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Wanneer het weefsel daar ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Hoe voorkom je gele tanden? Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan.
Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.