Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Als vuistregel geldt: voor elke maand dat een puppy oud is kan hij één uur zijn plas ophouden. Dus als je puppy twee maanden oud is dan moet hij elke twee uur even naar buiten. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je uitlaatroutine. Voor volwassenhonden raden we je aan om de hond elke 4-5 uur uit te laten.
's Nachts? Een pup heeft een kleine blaas waarover hij nog geen goede controle heeft. Hij kan niet zomaar tien uur zijn plas ophouden! Neem je pup zo laat mogelijk op de avond nog even mee naar buiten en sta 's morgens vroeger op om hem de kans te geven zijn volle blaas te ledigen.
Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes.
Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu. Moet u toch eens langer weg, schakel dan een oppas of uitlaatservice in.
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Honden mogen nooit te lang hun blaas ophouden, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken en uiteindelijk is het niet eerlijk voor hen, omdat het erg ongemakkelijk kan zijn om hun plas lang op te houden.
Onbewust urine verlies wordt veroorzaakt door een slecht werkende blaaskringspier, een anatomische afwijking of een gedeeltelijke obstructie van de urinewegen door bijvoorbeeld een steentje of een tumor. Kenmerkend is het wisselend verlies van urine tijdens de slaap of in rust.
Honden die niet zijn uitgedroogd produceren zo'n 10 – 20 ml urine per kg lichaamsgewicht per dag. Voor een hond van 10 kg betekent dat een minimum van een halve beker urine per dag. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen.
Doordat de pup wordt opgetild, krijgt hij een plasrem. Dit is een natuurlijke reactie, waardoor de moederhond bij gevaar haar pups snel kan verplaatsen, zonder dat ze een reukspoor achterlaten. Beloon je pup met een vrolijke stem als hij buiten iets doet.
Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
Mijn hond kan niet plassen. Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw hond, het kan ook blijvende schade geven: De blaas kan onherstelbaar beschadigen.
De realiteit is dat honden en katten wel degelijk besef hebben van de tijd, zelfs een pak beter dan wijzelf! Want als wij weten dat er 30 minuten zijn verstreken en geen 20, dan is dat omdat we voortdurend de klok of onze smartphone raadplegen.
Vaak tussen de 8-11 uur ongeveer. Overdag is het vaak om de 5 a 6 uur uitlaten.
Geslachtsrijpheid bij de reu
Een eerste aanwijzing voor het geslachtrijp worden van de reu is het vaker gaan plassen en het gaan optillen van zijn poot bij het plassen. Maar sommige pups tillen hun poot al op hele jonge leeftijd op. Een reu gaat vaker plassen en tilt zijn poot op om zijn terrein te markeren.
Een volwassen hond heeft 3, liefst 4, wandelingen nodig om zijn behoefte te kunnen doen. Voor een puppy en een oudere hond is dat wat vaker vanwege de zindelijkheid en eventuele incontinentie. Laat uw hond voldoende snuffelen en neem de tijd zodat uw hond telkens weer zijn geurplas-vlaggetjes kan uitzetten.
Water is onmisbaar voor onze viervoeters, net als voor mensen. Een hond kan echter niet langer dan 24 uur zonder water. Het is onmisbaar voor allerlei belangrijke functies in zijn lichaam.
Als je je wc-bezoek te vaak uitstelt, kan je blaas aan knijpkracht verliezen. Zo zal je minder goed kunnen plassen en meer kans hebben op blaasontstekingen. Daarnaast kan je er ook nierschade door krijgen. Hou daarom nooit langer dan vier uur je plas op.
Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine, troebele urine, koorts en veel drinken en plassen.
Vuurwerkvrije omgeving
Als je hond 's avonds niet meer naar buiten wil, dan is dat prima. Een hond kan makkelijk zijn plas 24 uur ophouden." De volgende ochtend is dan vroeg genoeg.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Wanneer het plassen bemoeilijkt wordt door een gedeeltelijke verstopping van de plasbuis zal de hond ook vaker proberen te plassen maar zal de urinestraal de gehele wandeling dunner of druppelsgewijs zijn. Deze veranderingen kunnen subtiel zijn en daarom bij twijfel reden om naar de dierenarts te gaan.
Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.