Kun je douchen met een smartwatch? Nee, eigenlijk niet. Het lijkt onschuldig en veel mensen doen het. Maar je smartwatch kan kapotgaan óf de waterdichtheid kan afnemen.
Mocht je wel willen zwemmen met een smartwatch is het belangrijk dat je let op het feit dat je smartwatch beschikt over 5ATM of 50m. Maar alsnog kan je er niet mee duiken of de zee er mee in. Hij is wel waterdicht, maar hij kan geen waterdruk of diepte aan.
Het horloge kan tegen oppervlakkig water, zonder dat er druk op het horloge wordt uitgeoefend. Denk hierbij aan douchen. Ga er bijvoorbeeld niet mee zwemmen of stop het horloge niet in een bak met water.
Dat kan zeker. De Galaxy Watch 4 is waterdicht getest tot 1 meter diep voor 30 minuten lang. In de praktijk kun je er dus zonder zorgen mee sporten, douchen, en zwemmen.
Wanneer je weet wat je met je horloge wilt kunnen doen, hoef je alleen maar te letten op de aangegeven waterdruk op de wijzerplaat of achterkant van het horloge. Op sommige horloges staat '50 meter' en andere horlogefabrikanten hanteren de termen 'bar' of 'atm'.
3 ATM of 30 meter
Beschermd tegen spatwater zoals bij handen wassen en kort helemaal nat worden(bijvoorbeeld regen). Het horloge is niet geschikt om mee te douchen, zwemmen of duiken!
Pas op met zout water en hitte
Ook is het niet verstandig je smartwatch te dragen in een Turkse stoombad, de sauna of het bubbelbad.
Hoewel een smartwatch je kan helpen bij het in slaap vallen en om een goede nachtrust te krijgen, moet je ook niet te zwaar tillen aan de meetgegevens en het advies dat de slimme horloges geven.
De Galaxy Watch/Fit is waterbestendig, zodat u uw apparaat in veel watergerelateerde situaties kunt gebruiken die u in uw dagelijks leven tegenkomt.
De Watch 5 is net als zijn voorganger weer volledig stof- en waterdicht dankzij een zogenaamde IP68-certificering. Daardoor kun je er gewoon mee douchen of het horloge even afspoelen als 'ie vies is. Ook zwemmen is geen probleem, maar dan natuurlijk niet in zeewater.
De term waterdichtheid kun je overigens beter vermijden als het om horloges gaat. Geen enkel horloge is volstrekt waterdicht. Vandaar dat je de term 'waterproof' sinds de jaren '60 niet meer ziet op horloges. Deze horloges noemen we officieel dan ook waterresistent of waterbestendig.
Horloges met een waterdichtheid tot: - 3 ATM biedt bescherming tegen spatwater. - 5 ATM biedt bescherming bij douchen en zwemmen, mits er geen grote temperatuurverschillen optreden. - 10 ATM zijn geschikt voor de meeste vormen van watersport in ondiep water.
De Apple Watch Series 2 en nieuwer kunnen worden gebruikt tijdens activiteiten in ondiep water, zoals zwemmen in een zwembad of in de zee. Gebruik echter geen andere modellen dan de Apple Watch Ultra tijdens het duiken, waterskiën of andere activiteiten dieper onder water of in water met een sterke stroming.
Het laatste wat je wilt tijdens een zwemtraining, is dat het water per ongeluk op een van de knoppen van je Galaxy Watch4 drukt waardoor je sessie in de war raakt. Gelukkig heeft de Watch4 een handige functie om te zorgen dat dit niet gebeurt: Watervergrendeling.
Een smartwatch kan niet goed tegen hitte en temperatuurschommelingen. Draag je smartwatch niet in de felle zon en ook niet als je een sauna bezoekt. Wanneer je je horloge draagt tijdens het sporten of zwemmen is het verstandig om het horloge daarna op een koele plek op te bergen.
Een horloge met een waterdichtheid van 50 meter is dus niet geschikt om mee te zwemmen (maar er kan wel mee gedoucht worden). Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht.
Levensduur
Een hoogwaardig horloge gaat zelfs langer mee dan een mensenleven. Een smartwatch is een stukje elektronica, volgens de Consumentenbond mag je verwachten dat een smartwatch zes jaar meegaat. Maar zes jaar voor een stuk elektronica is al erg lang, omdat hij na een jaar of drie niet meer wordt geüpdatet.
Geen telefoon op zak
Steeds meer smartwatches kun je zelfstandig gebruiken, zonder hem te moeten koppelen aan je smartphone. Een smartwatch gebruiken zonder wifi of bluetooth kan alleen als het horloge beschikt over een eSIM. Smartwatch modellen met een ingebouwde eSIM herken je aan de toevoeging 4G, LTE of Cellular.
Je smartwatch meet je slaapkwaliteit door de resultaten van de bewegingssensor en de hartslagsensor te combineren en een score te geven. De slaap score geeft je een indicatie van hoe goed je hebt geslapen.
De betrouwbaarheid en validiteit van de trackers en smartwatches is afhankelijk van de loopsnelheid, concluderen de onderzoekers. Er komt niet één absolute winnaar uit het onderzoek. Gemiddeld doen de consumenten trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden.
Als je een horloge of smartwatch wil dragen tijdens het douchen of zwemmen zoek je een waterdicht horloge. Hoe waterdicht een horloge is, zie je aan de ATM of IP certificering. We noemen een horloge waterdicht als het minimaal ATM certificering 5 of IP certificering X8 heeft. Je kunt er dan mee zwemmen.
Douchen met de Watch
Douchen met de Apple Watch Ultra, SE, Series 2 of nieuwer is geen probleem, maar er wordt wel aangeraden de Watch niet bloot te stellen aan zeep, shampoo, conditioners, lotions en overige doucheproducten.