Het soort textiel van je donkere was kan een verklaring zijn voor de onfrisse geur. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid is een goede voedingsbodem voor bacteriën.
Tips. Goed, de stank van de zwarte was is nu verklaard. Maar hoe kun je het voorkomen? "Een wasprogramma kiezen met extra water kan enorm helpen, net als het toevoegen van een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje", aldus Zamarra.
Zeepresten die achterblijven hopen zich op in de wasmachine, en kunnen ook nog eens minder goed worden weggespoeld. Zulke zeepresten kunnen zorgen voor een stinkende wasmachine. Ook te weinig wasmiddel kan zorgen voor nare geurtjes in je wasmachine. Je was wordt dan mogelijk niet schoon genoeg.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Zuiveringszout – dit is geweldig om een muffe geur of zweetlucht uit kleding te krijgen en laat je kleren er bovendien helder uitzien. Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk.
Soms is de oorzaak van stinkend wasgoed de wasmachine zelf. Ongemerkt kunnen na verloop van tijd opgehoopte wasmiddel- of wasverzachterresten een vrijplaats worden voor bacteriën. Je was komt dan bepaald niet schoon en welriekend meer uit de machine.
Muffe kleding kun je behandelen met soda, azijn of Dettol. Laat je kleding bijvoorbeeld weken in sodawater. Witte was kan prima een uurtje weken, met bonte was moet je oppassen, want soda kan de kleur aantasten. Laat de bonte was daarom niet te lang in de soda staan.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt. Om dit te voorkomen, kunt u de handdoeken na gebruik het beste eerst laten drogen.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed.
Wanneer je altijd op 30 of 40 graden een was draait, kun je last krijgen van vetluis. Door regelmatig een kookwas te draaien voorkom je dit. Is je wasmachine lang niet gereinigd, draai dan een kookwas zonder wasgoed maar mét azijn, vaatwastablet of soda.
Hoe krijgt u stinkende handdoeken
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt.
Gebruik wasmiddel speciaal voor donkere was, bijvoorbeeld Robijn black velvet wasmiddel. Het wasmiddel bevat speciale ingrediënten die de donkere kleuren beschermen tegen vervagen. Hierdoor blijft je zwarte was langer mooi diep van kleur.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Muffe geur in tweedehands kleding
Uit het onderzoek bleek dat flink wat huid, zweet en talg in de kleding was achtergebleven. Maar deze stoffen zijn niet per se de veroorzakers van de typische geur. Wel zijn ze een voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.