Watercontrastechoscopie is een simpele manier om poliepen, myomen, vorm afwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door water in de baarmoederholte in te brengen.
Met een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm), bekijken we de darmwand met een endoscoop en zien we of er darmpoliepen aanwezig zijn. De endoscoop is een dunne flexibele scoop slang die via de anus de darm wordt ingeschoven. Tijdens dit onderzoek kunnen we poliepen direct verwijderen.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Neuspoliepen genezen niet vanzelf, maar die kan men laten zitten. Andere poliepen kan men beter uit voorzorg weghalen.
Soms groeit de goedaardige poliep uit tot een kwaadaardige tumor. Dan ontstaat dikkedarmkanker. Hoe groter de poliep is, hoe groter de kans dat deze kwaadaardig kan worden. De schatting is dat de ontwikkeling van een poliep tot darmkanker zo'n 10-15 jaar kan duren.
Verricht coloscopie surveillance bij personen met één of meer hoog-risico serrated poliepen. Er is indicatie voor een surveillance coloscopie na 3 jaar.
Je kunt er zelf niets aan doen. Als je grote poliepen hebt of als je ook een neusbijholteontsteking hebt, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de KNO-arts.
De poliep veroorzaakt vaak geen klachten. Hierdoor hebben mensen vaak niet door dat ze een poliep hebben. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden. In de meeste gevallen zijn poliepen goedaardig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Darmpoliepen en darmkanker
Vooral oudere mensen hebben vaak een of meer darmpoliepen. Deze poliepen zijn meestal goedaardig, maar sommige ontwikkelen zich in de loop van jaren tot dikkedarmkanker. Poliepen in de dikke darm geven meestal geen klachten.
Iedereen kan poliepen ontwikkelen. Toch zijn er een aantal situaties waarin men weet dat de kans op de aanwezigheid van een poliep groter wordt. Mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans op poliepen en deze kans neemt toe met de leeftijd.
Mogelijke klachten van poliepen in de darm zijn: Buikpijn. Bloed bij de ontlasting. Verandering in de stoelgang (verstopping of diarree).
De verwijderde poliepen en stukjes weefsel worden onderzocht in het laboratorium. U krijgt de uitslag van dat onderzoek na ongeveer een week.
Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Dit gebeurt vaak met behulp van een lisje met stroom. De patiënt voelt hier niets van.
Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen. Verschillende klachten en symptomen kunnen aanleiding geven om een darmonderzoek uit te voeren. Wanneer je één van de volgende klachten hebt is een darmonderzoek zinvol: Aanhoudend bloed in de ontlasting.
Poliepen verschillen in vorm en grootte. Vormen zijn bijvoorbeeld een bolletje, een knop, een paddestoel of plat als een schotel. De grootte varieert van zo klein als een speldenknop, tot enkele centimeters groot.
De poliepen, ook neusamandelen genoemd, vinden we achteraan in de neus, daar waar de neusholten overgaan in de keelholte, achter het gehemelte. Beiden maken deel uit van het lymfekliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Voor de aanwezigheid van divertikels in de darm is geen behandeling nodig. Klachten die eventueel ontstaan, gaan vaak vanzelf over. Het is wel belangrijk dat u uw ontlasting soepel houdt om de kans op een ontsteking te verkleinen.
De uitslag van het kijkonderzoek van de darm (coloscopie)
Direct na het kijkonderzoek vertelt de arts u wat hij of zij heeft gedaan. Als er weefsel of een poliep is weggehaald bij het kijkonderzoek, dan wordt dit onderzocht in een laboratorium. Dat duurt meestal een week.
Iedere tumor in de dikke darm is eerst een poliep geweest. Een poliep is een woekering van slijmvliescellen in de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot enkele centimeters groot.
Wat is een coloscopie
Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
In geval van lichte verdoving (een roesje) krijg je sedatie en een pijnstiller door de maag-darmarts. Dit is geen volledige narcose. Je zal dus ook niet steeds volledig slapen tijdens het onderzoek. Meestal geeft de sedatie wel wat geheugenverlies.
Een poliep is een bultje in het slijmvlies van de baarmoederhals of baarmoeder. Poliepen zijn meestal goedaardig. Dat betekent dat ze geen kankercellen hebben. Poliepen kunnen gemakkelijk bloeden.