Witte bloedcellen worden aangemaakt in je beenmerg of lymfeweefsel. Bij volwassenen beperkt zich dit met name tot het beenmerg in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten. Na de aanmaak worden de witte bloedcellen opgeslagen en afgescheiden als het lichaam ze nodig heeft.
Tekort aan witte bloedcellen
De oorzaak kan een ziekte of een verminderde aanmaak in het beenmerg zijn. De voornaamste oorzaak is een virale infectie. Het gebrek aan neutrofielen verdwijnt weer als de infectie voorbij is.
Vitaminen B6, B11 en B12
Ze versterken het immuunsysteem, ze zorgen namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen. In voeding komt foliumzuur (B11) vooral voor in groene groente. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees en zuivelproducten.
Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg (het binnenste van je botten). Als de cellen rijp zijn, zwermen ze uit naar de bloedbaan waar ze door het plasma vervoerd worden door het lichaam. Eenmaal in de bloedbaan hebben bloedcellen een beperkte levensduur.
Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
Het getal geeft aan hoeveel witte bloedcellen er in een kleine hoeveelheid bloed aanwezig zijn. De waarde ligt meestal tussen 4 en 10. Een lagere uitslag wijst op een verminderde aanmaak of een verhoogde afbraak van witte bloedcellen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij medicijngebruik en na een infectie.
De witte bloedcellen moeten je lichaam: verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. schoonhouden door het opruimen van ziekteverwekkers, geïnfecteerde cellen en de resten van dode cellen in het lichaam.
Bij leukemie bijvoorbeeld geeft het bloedonderzoek een abnormale stijging van het aantal witte bloedlichaampjes weer, maar ook een daling van het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes.
Verhoging van het aantal witte bloedcellen, leucocytose genaamd, wordt bij bepaalde aandoeningen aangetroffen, zoals bij bacteriële infecties, ontstekingsziekten (zoals reumatoïde artritis), een allergische reactie, trauma (vooral als gevolg van brandwonden), zwangerschap, vormen van bloedarmoede, bloedkanker (leukemie ...
Groeifactoren zorgen ervoor dat je lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt. Je krijgt ze via een prik in je buik of been. Dit gebeurt 1 tot 2 dagen na de chemotherapie.
Lymfopenie duidt op een tekort aan lymfocyten in het bloed. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen die essentieel zijn voor een normale functie van het immuunsysteem. De aanwezigheid van lymfopenie gaat gepaard met een verhoogd sterfterisico, zo heeft een Deens onderzoek recent uitgewezen.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
De diagnose wordt gesteld door onderzoek van uw bloed. Meestal onderzoeken we ook het beenmerg. Vaak is er geen sprake van leukemie, maar van bloedarmoede, te weinig bloedplaatjes of te veel of te weinig witte bloedcellen. Acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie zijn agressieve vormen van leukemie.
Voordat je ontdekt dat je chronische leukemie hebt, of klachten krijgt, heb je de ziekte meestal al veel langer. Soms wordt het bij toeval ontdekt bij een keuring of routine-onderzoek.
Het zijn zogenaamde witte bloedcellen. Er zijn meerdere soorten witte bloedcellen. Macrofagen, dendritische cellen, T-cellen en B-cellen zijn allemaal soorten witte bloedcellen. Ze hebben elk een eigen taak binnen het immuunsysteem en ze werken vaak samen om een afweerreactie te ontwikkelen.
Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen. De mens kan zelf geen vitamine C aanmaken en is dus afhankelijk van voeding en suppletie voor de inname ervan.
Zijn er te weinig witte bloedcellen (leukopenie), dan ontstaat een groter risico op infecties en bijgevolg ook koorts. Een niet-behandelde infectie en koorts kunnen ernstige gevolgen hebben tijdens een kankerbehandeling.
Bij kinderen is leukemie meestal goed te genezen als je er op tijd bij bent. Bij volwassenen is de prognose vaak minder gunstig.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.
Hoe kan je het herkennen? Bloedarmoede wordt vooral gekenmerkt door bleekheid en snelle vermoeidheid. De bleekheid zie je vooral aan de huid en aan de slijmvliezen van de ogen en de lippen.
De absolute transfusie-indicatie is Hb< 3 mmol/l. Ook mag de kwaliteit van leven bij de indicatie worden betrokken; hiertoe kan men eenvoudige leeftijdsparameters hanteren.