In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden, vooral bij kinderen, ouderen en patiënten met een stoornis in de afweer.
Wondroos is een huidontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën. Door een beschadiging van de huid kan de bacterie de huid binnendringen. Wondroos zit meestal in het gezicht of op een arm of been. Het begint rondom het ontstoken wondje maar kan zich snel uitbreiden.
Wondroos komt veruit het meeste voor op de benen. Er ontstaat een rode, warme en snel groter wordende vlek op de huid. De vlek heeft een ietwat verhoogde rand; dat kun je voelen als je er met de vinger over strijkt. Na een paar dagen kun je blaren zien verschijnen, die mogelijk spontaan opengaan.
Heeft u wondroos aan uw been en zit er vocht in? Dat verdwijnt meestal in 4 tot 6 weken vanzelf. Is uw been na 4 tot 6 weken nog dik? Dan kunt u beginnen met een behandeling met verband, steunkousen en loop-oefeningen.
Hoe lang duurt wondroos
Het centrum van de wond mag zich niet verder uitbreiden. Na ongeveer vier à vijf dagen nemen de rode plekken zichtbaar af. U bent dan meestal ook geheel koortsvrij. Het kan wel zijn dat u nog steeds extra vocht vasthoudt.
Hou na genezing van wondroos aan het been, de huid tussen de tenen goed in de gaten. Droog u goed af na het douchen en zorg voor een goede hygiëne van het lichaam. Schimmelinfecties hebben de neiging vaak terug te komen. Behandel ter preventie van wondroos de schimmelplek met een anti-schimmelcrème.
Als het been erg gezwollen is, moet dit bestreden worden met zwachtels en is het belangrijk het been voldoende rust te geven en omhoog te leggen. Hierdoor neemt de hoeveelheid vocht in het been af, neemt de werkzaamheid van het antibioticum in de ontstekingshaard toe en geneest de wondroos sneller.
Wondroos is een ontsteking van de huid. Het komt door bacteriën die door een wondje in uw lichaam komen. De huid is warm en roder dan normaal. De huid doet ook pijn.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Ga zitten met het been hoog en probeer de huid te koelen met bijvoorbeeld een nat kompres (geen ijs!). Probeer een eventueel wondje te ''ontsmetten'' met bijvoorbeeld Betadine jodium. Blijf, als het kan, uw TEK dragen, maak die nat met koud water uit een plantenspuit en laat verkoelend drogen aan de lucht.
De beste preventie tegen wondroos is het voorkomen van kleine verwondingen. Maar ook met een goede huid- en nagelverzorging, een passende hygiëne en een adequate verzorging van verwondingen, verklein je de kans op de infectie. Draag handschoenen bij het tuinieren. Krab nooit insectenbeten open.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen.
Uw arts kan aan de rode plekken op de huid zien of u wondroos heeft. Wondroos gaat meestal samen met pijn en roodheid en zwelling. Daarbij kan u zich ziek voelen en kunt u koorts ontwikkelen maar dat hoeft niet altijd.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
U mag gewoon douchen als u wondroos heeft. U kunt beter niet in bad gaan of zwemmen. Gebruik geen nat verband.
De infectie kan in zeldzame gevallen levensbedreigend verlopen (Streptococcal toxic shock syndrome). Risicofactoren voor een ernstiger verloop zijn vooral comorditeit, zoals diabetes, nier- en leverfunctiestoornissen, obesitas, granulocytopenie (splenectomie), hart- en longproblemen, en oudere leeftijd.
We behandelen wondroos met antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die helpen tegen bacteriën. U krijgt een recept voor deze medicijnen. U moet de antibiotica kuur helemaal afmaken.
Symptomen. Als u een huidinfectie heeft, kunt u last krijgen van verschillende klachten zoals roodheid van de huid, een zwelling, pijn, zweertjes, puistjes, huidabces en koorts.
Bij ernstige wondroos wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis en minimaal 10 dagen met antibiotica behandeld, vaak direct in de bloedbaan via een infuus. Minder ernstige gevallen kunnen thuis behandeld worden met antibiotica in de vorm van tabletten of capsules.
Ook wordt vaak gekozen om een aangemeten elastische kous te blijven dragen om oedeem (dik worden van het been) tegen te gaan. De meeste mensen met wondroos krijgen het maar één keer en daarna nooit meer. Een kleine groep krijgt vaker wondroos. Dat gebeurt vooral bij mensen met lymfoedeem.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.