Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Dagelijks krijgt het apparaat te maken met zetmeel, vet en aanslag door kalk in het water. Kalk kan op den duur de sproeiarmen verstoppen en de verwarmingselementen van de vaatwasser beschadigen. Eén tot twee keer per jaar de vaatwasser ontkalken is aan te raden.
Maak het filter schoon
Haal het filter op de bodem los en verwijder etensresten van het filter. Vervolgens was je de delen af met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel of spons. Zet het filter terug in elkaar en plaats het in de vaatwasser.
Hoe vaak je het zout moet bijvullen ligt aan het feit hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Bij dagelijks gebruik en zacht water hoef je het zout maar zo'n één keer per vijf á zes maanden bij te vullen. Kijk voor de zekerheid regelmatig in het zoutreservoir of er nog zout in zit.
Hoe ontstaat vervetting? Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. Er ontstaat dan een vettige aanslag op filters, binnenruimte en waterleidingen. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon.
Schenk wat azijn in een schaaltje en zet dat in het bovenste compartiment van je vaatwasser. Zo wordt de azijn over al je vaat verspreid, in tegenstelling tot wanneer je de azijn in het spoelvakje doet. Draai je normale programma en wacht tot het klaar is.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Gemengd met bleekmiddel of andere chemicaliën kan afwasmiddel giftig zijn. In een vaatwasser zal de schuimige oplossing storingen veroorzaken.
Levensduur 11,5 jaar
Een vaatwasser wordt gemiddeld 11,5 jaar oud. Een merk staat op eenzame hoogte bovenaan. Vaatwassers van dit merk gaan maar liefst 2 jaar langer mee dan het merk dat daarna het langste meegaat.
Als het vaatwasprogramma klaar is, kun je het beste de deur 15 tot 30 minuten gesloten houden en 'm pas na deze tijd openen. Als je het direct doet, vervliegt de warmte namelijk waarmee de vaat nog kan drogen.
Gemiddeld gaat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee, dat hangt uiteraard af van de kwaliteit van de vaatwasser. Als je elke dag één programma draait, komt de levensduur van een machine neer op zo'n 6 tot 12 jaar. Maar de levensduur van een vaatwasser is uiteraard van enkele factoren afhankelijk.
Kan het vaatwastablet ook gewoon los in de vaatwasser? Sommige mensen leggen het vaatwastablet in de bestekkorf of gooien hem los in de binnenruimte. De vaat zou best schoon kunnen worden, maar het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens de wasbeurt.
Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Maar soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu. Namelijk als het water voor de afwasteil uit een close-in boiler komt.
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen. Let op dat je niet meer soda gebruikt dan de aangegeven hoeveelheid.
De bijtende stoffen in azijn zorgen er onder andere voor dat de rubbers uitdrogen. Op den duur kunnen daar lekkages door ontstaan. Daarnaast tast azijn blinkend staal en aluminium aan, wat dus beschadigt wanneer je het vaker in de wasmachine gebruikt.
De wasmachine op 90 graden schoonmaken
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Wasluis is namelijk een zeepbacterie. Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine. Het ontstaat door huidschilfers, haren, lichaamsvet en andere materialen die een reactie aangaan met het wasmiddel. Dit vormt een ideale voedingsbodem om zich uit te breiden.
TIP: Citroen is niet alleen goed voor in de wasmachine, je vaatwasser is er ook blij mee. Doe een schijfje citroen in het rek van je afwasmachine. Je vaatwasser gaat hier lekker van ruiken én je glazen gaan er mooi van glanzen!
De vaatwasser geeft een melding als zout of glansspoelmiddel moet worden bijgevuld. Dit is niet nodig als je een all-in-one tablet gebruikt, maar de vaatwasser kan hierom blijven vragen. Diverse vaatwassers passen zich aan wanneer je een all-in-one gebruikt. Dan stoppen ook de meldingen.
Giet een halve fles azijn op de bodem van de vaatwasmachine. Laat even weken. Zet de vaatwasser op een programma met de hoogste temperatuur en laat hem leeg draaien.
Heb je je hele vaatwasser van filter tot rubber schoongemaakt, zet dan een koffiekopje met witte azijn in de vaatwasser. Ja, echt! Het stinkt nogal, maar witte azijn zorgt ervoor dat de vieze geurtjes juist verdwijnen. Draai nu een volledig programma met enkel het kopje witte azijn.
Giet wat azijn op de bodem van de vaatwasser en doe de plakjes citroen in het bestekbakje. Zet de vaatwasser aan en laat hem draaien op het heetste programma. Als het goed is moet die vieze geur dan echt verdwenen zijn!
Het bovenste rek van de vaatwasser
De vaatwasser is namelijk zo ontwikkeld dat de glazen op het bovenste rek een 'zachtere' was ontvangen. Voor bekers is het handig om ze onder een hoek met de voorkant naar beneden te zetten, hierdoor kan het water goed van de bodem lopen.