Omdat het Verenigd Koninkrijk een perfecte bestemming is om met de auto te reizen, raden we je in ieder geval aan om Wegenwacht Europa Service af te sluiten. Hierdoor ben je verzekerd van de beste pechhulp tijdens je vakantie. We werken namelijk nauw samen met onze zusterclub AA.
Landen die onder de Europadekking van jouw ANWB Reisverzekering vallen zijn: Europa, IJsland, Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en de niet-Europese landen of delen van landen aan de Middellandse Zee: Turkije, Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, Israël, Libië, Syrië en Libanon.
Als lid van de ANWB kun je altijd en overal rekenen op hulp. Niet alleen bij pech als je Wegenwacht Service hebt. Je kunt onze Alarmcentrale dag en nacht bellen voor advies als je in nood bent.
Check voor je reis of vakantie naar het Verenigd Koninkrijk (VK) altijd het reisadvies, houd rekening met de douaneregels – en neem een geldig paspoort mee. Om ontspannen op vakantie te kunnen is het belangrijk je goed voor te bereiden.
Paspoort nodig als u naar het VK reist
Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op jouw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd) dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij jouw bank te controleren.
Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.
Het antwoord is ja. Je hebt een reisstekker nodig als je in Groot-Brittannië al jouw elektrische apparaten wilt blijven gebruiken. In Groot-Brittannië hebben ze namelijk andere stopcontacten dan die we in Nederland gewend zijn. In Nederland hebben wij stopcontacten met type C.
Het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis is vanaf volgend jaar niet toegestaan. Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
Albanië, Andorra, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Fyrom (Macedonië), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, ...
Bel de ANWB Alarmcentrale
Krijg je in het buitenland pech, dan doen wij er alles aan om je snel weer op weg te helpen. Niet in elk land werkt de hulpverlening bij pech hetzelfde als in Nederland. Ondertussen houden wij je per telefoon of sms op de hoogte. Hulp langs de kant van de weg is in veel landen niet toegestaan.
Sta je met pech onderweg in het buitenland en kan je niet meer verder rijden? Bel dan altijd direct met de Alarmcentrale van de ANWB: +31(0)70 314 50 68. De ANWB is 24 uur per dag bereikbaar op dit nummer. Ze helpen jou om de hulp in te schakelen die nodig is om je weer op weg te helpen.
Wat jouw reisverzekering betreft verandert er niets. Ook na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk onderdeel van werelddeel Europa. Met je Europadekking ben je na de Brexit gewoon verzekerd in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Pas als je buiten Europa op vakantie gaat, heb je werelddekking nodig.
AA patrol; AAA road service; motoring organisation; AA patrolman; RAC patrol; AAA attendant.
De ANWB is lid van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA). Deze organisatie ijvert wereldwijd voor de belangen van meer dan 100 miljoen leden.
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Schotland, Wales en de Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey en het Isle of Man).
Heb ik na de Brexit een visum nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen? Voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) heeft u als Nederlandse burger geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 6 maanden heeft u vaak wel een visum nodig.
Die moet u altijd betalen, vanaf 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor pakketjes tot € 22. Reken op 21% btw, voor een aantal producten geldt een verlaagd tarief van 9%. Is uw aankoopbedrag € 150 of meer? Dan betaalt u ook invoerrechten.
Drinkwater. Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken.
Fooien in Britse restaurants
Als er niets wordt toegevoegd en je tevreden bent met de service die je hebt gekregen, is het standaard om een fooi te geven van circa 10-15 procent. Veel restaurants voegen automatisch een servicekosten toe aan de rekening, dus controleer dit voordat je een fooi geeft.
In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
In Groot-Brittannië en Noord-Ierland betaalt men met de Britse pond (GBP) die overal eenvoudig te pinnen is. Op sommige plaatsen in Groot-Brittannië accepteert men geen GBP uitgegeven door een bank gevestigd in Noord-Ierland of Schotland.
Als je met een betaalpas van een Nederlandse bank ponden wilt gaan pinnen bij een pinautomaat in Londen dan betaal je hiervoor kosten. Afhankelijk van de bank en je betaalpakket liggen de kosten voor het geld opnemen in een vreemde valuta rond de 2,25 euro per geldopname + 1,1% koersopslag.