Binnen de bebouwde kom mag u niet met uw brommer op het fietspad rijden. Brommers rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken. Snorfietsers mogen wel op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.
Snorscooters zijn volgens de huidige wet te vergelijken met fietsen. Binnen de bebouwde kom moeten snorscooters dan ook samen met de fietser op het fietspad rijden.
45 km/uur rijden. Op het fiets/bromfietspad max. 30 km/uur. Buiten de bebouwde kom mag je op de rijbaan max.
Wanneer wel of niet op het fietspad
Binnen de bebouwde kom mag u niet met uw brommer op het fietspad rijden. Brommers rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken. Snorfietsers mogen wel op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers.
U herkent een 'verplicht fiets-/bromfietspad' aan een blauw, rond bord met daarop een witte fiets en een bromfiets. Een bromfietser moet hier rijden in plaats va op de rijbaan. Brommers met een geel kenteken mogen niet rijden op een 'onverplicht fietspad'.
Onverplicht fietspad
Fietsers, snorfietsers en bestuurders van een standaard elektrische fiets mogen van dit fietspad gebruikmaken, maar dat is niet verplicht. Let op: als bestuurder van een snorfiets met verbrandingsmotor mag je op een onverplicht fietspad alleen met uitgeschakelde motor rijden.
Een snorfiets is een soort bromfiets. Op een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden, maar met een snorfiets mag je niet harder dan 25 kilometer per uur. In feite is een snorfiets een lichtere versie van een bromfiets. Zowel de snorfiets als de bromfiets vallen onder de categorie scooters.
Voor het rijden op het fietspad waar dat niet is toegestaan, geldt een boete van € 95,00 (plus € 9,00 administratiekosten)
Tips bij de aanschaf van een tweedehands scooter
Koop bij voorbaat niet een scooter ouder dan 10 jaar met een maximale kilometerstand van 20.000 km. (afhankelijk van de prijsklasse). Let op scooters met schade.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Een bromfiets is een tweewieler met een motor. Een brommer gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Let op! Een scooter kan een bromfiets, snorfiets of motorfiets zijn.
Een bromfietsrijbewijs is verplicht. Een brommerrijbewijs is niet nodig als u een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) bezit. Heeft u nog een oud bromfietscertificaat? Dan mag u daar niet mee op de bromfiets, bromscooter, snorfiets, spartamet of brommobiel rijden.
Een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank. Vanaf 35 kilometer per uur wordt een proces-verbaal opgemaakt. Let op, bij een eventuele radarcontrole wordt gaan we uit van de snelheden die daar officieel gereden mogen worden. De maximale snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur.
Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u. Je kan het theoretisch examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent.
Niet met bromfiets op fietspad
U mag niet met uw bromfiets op het fietspad rijden. Bromfietsers moeten op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.
Verschil bromfiets snorfiets
Een bromfiets en snorfiets zijn bijna identiek. Het verschil is dat u met een bromfiets maximaal 45 kilometer per uur mag rijden en met een snorfiets niet harder dan 25 kilometer per uur. Allebei deze tweewielers vallen onder de categorie scooter.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.
Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Soms is het voor snorfietsers verplicht op de rijbaan te rijden, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht.
“Er geldt een aantal basisregels in het verkeer. Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een trottoir of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan.
Snorfietsers mogen op het fietspad rijden. Zij rijden minder hard dan bromfietsers. Alle verkeersregels voor snorfietsen staan in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Soms zijn snorfietsers verplicht om op de rijbaan te rijden.
Met een bromfiets rijd je op het fiets/bromfietspad (bord G12a), het fietspad is niet toegestaan. De rijbaan is toegestaan als het fiets/bromfietspad ontbreekt. De gemeente mag als wegbeheerder bepalen waar bromfietsers van het fiets-/bromfietspad gebruik moeten maken en waar bromfietsers op de rijbaan moeten rijden.
Een driewielige motorscooter heeft 2 voorwielen en 1 achterwiel. De driewielige motorscooter lijkt op een scooter, maar mag door de motorinhoud op de snelweg rijden.
Een verplicht fietspad is een fietspad als het bord G11 (het blauwe bord met de witte fiets) rechts naast het pad staat. Dan ben je als fietser verplicht er te rijden. Bromfietsen en speedpedelecs zijn hier niet toegestaan, al wordt er voor speedpedelecs soms een uitzondering gemaakt met een onderbord.