Wasstraten werken tegenwoordig met een acceptabele druk voor de bodemreiniging en het moderne borstelmateriaal voorkomt krassen. Dure programma's in de wasstraat zijn niet beter, ze zouden juist averechts werken en schade aan de auto kunnen veroorzaken, beargumenteerd de
Maar wat is nu eigenlijk het beste wasprogramma? Wij vroegen verschillende medewerkers van wasstraten naar het antwoord. Het blijkt dat het goedkoopste programma ruim voldoende is wanneer je de auto iedere 4 tot 6 weken wast. Wel wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd het duurdere programma te kiezen.
Door de wasstraat gaan is snel
En het gaat sneller. Je rijdt in een paar minuten door de wasstraat en als je met de hand je auto wast kost het meer tijd. De wasstraat is vaak beter voor het milieu. Het water wordt namelijk opgevangen en gefilterd zodat het vuil niet in het riool komt.
Uw auto wassen in de wasstraat scheelt u niet alleen veel tijd, het is ook beter voor uw auto. Bij een autowasbedrijf wordt water met hoge druk op de carrosserie gespoten. Hierdoor dringen de milieuvriendelijke wasmiddelen veel dieper in de poriën van de lak.
Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden.
Wasmachines hebben vanaf maart 2021 een energielabel waarvoor een nieuw wasprogramma wordt gebruikt: Eco 40-60. Daarmee komen de andere ecowasprogramma's te vervallen. Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma.
Een andere tip om te besparen op waskosten is het kiezen van het katoenprogramma (of nog beter, het eco-programma) inplaats van fijne was. Dit programma verbruikt namelijk een stuk meer stroom en water. Verder is het natuurlijk altijd goed om op te letten of u niet onnodig veel kleine wasjes draait.
Je kunt met een auto met matte lak in principe gewoon door een goede wasstraat.
Hogedruk wasbox: respectvoller
Je vindt bij de meeste autowascentra ook wasboxen, afgescheiden ruimtes met een hogedrukspuit waar je je auto naar binnen rijdt. Je maakt die vervolgens zelf met de spuit schoon. Dit geeft een grondiger resultaat dan de volautomatische wasstraat, vooral als je auto erg vuil is.
Aansprakelijkheid wasstraat
De wasstraathouder is verantwoordelijk voor de autowas-installatie. Zolang de partijen die gebruik maken van de wasstraat de instructies opvolgen, is de wasstraat-houder aansprakelijk voor schade die ontstaat door het gebruik van de installatie.
De motor moet stationair draaien en de handrem niet aangetrokken of ingeschakeld. Als de auto wel in de versnelling staat én op de handrem belemmert u de beweging van de loopband. Er zit vast een beveiliging op om schade aan auto of loopband te voorkomen, maar het zorgt wel voor vertraging voor u en andere klanten.
Zeker pekel en vogelpoep zijn hardnekkig en de zure stoffen die erin zitten kunnen leiden tot lakschade. Dit vuil moet je zo snel mogelijk verwijderen, maar verder is het verstandig om je auto één à twee keer per maand een wasbeurt te geven. Let op, in de wintermaanden gaat je auto wassen anders.
Met de auto door de wasstraat rijden als het regent lijkt een slecht idee. Het tegendeel is alleen waar. Als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt.
Lava intensief wassen
Bij Lava intensief wordt een dikke schuimdeken over uw auto gelegd. Met een inweektijd van bijna één minuut wordt hardnekkig vuil van de auto losgeweekt. Dit zorgt voor een grondig schone auto.
IS HET VERSTANDIG OM MIJN AUTO TE WASSEN ALS HET REGENT? Ja, als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt. Daardoor laat het vuil beter los en wordt uw auto nog beter schoon.
Dreft auto wassen
Dreft is echter niet geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vervuiling. Ook kan Dreft een wazig laagje achterlaten op de lak en ramen van je auto, belangrijk dus dat dit goed wordt afgespoeld. En geldt voor Dreft hetzelfde als voor de wasverzachter.
Zo ga je te werk voor een krasvrije wasbeurt
Kuis je wagen altijd van boven naar onderen en van achteren naar voren. Gebruik een autoshampoo die niet te agressief werkt, zodat je lakwerk niet wordt aangetast. Zeep je wagen goed in en laat de shampoo even inwerken. Spuit je auto vervolgens af.
De vestigingen van Loogman Carwash zijn de door zakelijke rijders best bezochte wasstraten van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van tankpasdienstverlener MultiTankcard. In totaal werd 9,6 procent van alle wastransacties via MultiTankcard gedaan bij Loogman.
GEWRAPTE AUTO DOOR DE WASSTRAAT OF ZELF WASSEN
Wil je de gewrapte auto graag wassen? Houd er dan rekening mee dat de wrap eerst goed moet uitharden. Dit duurt 4 tot 5 dagen. Het beste is daarom om de gewrapte auto pas na een week te wassen.
Bij automatische auto's moet de rem meestal licht worden ingedrukt om weg te kunnen rijden. Het probleem: in een wasstraat is remmen op de transportband niet toegestaan en kan potentieel schade veroorzaken. Daarom moet het pedaal heel zachtjes worden ingedrukt en moet men direct daarna op “D” schakelen en wegrijden.
Gebruik geen standaard poetsmiddelen, waxproducten, insectenverwijderaars of insectensponzen op matte lak! Gebruik alleen verzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor matte lak zoals de Swissvax «Opaque» lijn om beschadigingen van de matte laklaag te voorkomen.
De duurste wasprogramma's hebben vaak een bodemreinigingsfunctie. Deze zou bedoeld zijn om de onderkant van de auto grondig te wassen. De ADAC zegt: 'Bij oudere voertuigen kan door het reinigen van de onderkant vocht binnendringen in holtes in de voertuigbodem.
Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie. Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten. En daarbij gebruiken de meeste eco-programma's veel minder water, soms wel tot tientallen liters per wasbeurt.