ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie.
Steenwol isolatie 75 mm dik met een RD waarde van 2.00 is een zeer geschikte isolatie voor in een wand als er hoge eisen worden gesteld m.b.t. geluidwerendheid. Door de geluidsabsorberendheid optimaliseert hij de geluidsisolatie van de metalstud scheidingswanden.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Een steenwol isolatielaag van 100 mm reduceert het geluid dan met ongever 10 dB ten opzichte van een niet-geïsoleerd dak. Dit ervaart het menselijk oor als een halvering van het geluid. Geluidsoverlast als gevolg van trein-, vlieg- en autoverkeer wordt tot het minimale beperkt.
Als het gaat over geluidsisolatie geniet steenwol zeker de voorkeur boven glaswol, omdat Rockwool steenwol meer massa heeft dan glaswol (hoger soortelijk gewicht). Vooral voor het tegenhouden van de lagere tonen is dit natuurlijk belangrijk.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
Om een afdoende isolatieresultaat te behalen, kan je onderstaande diktes bij de desbetreffende materialen aanhouden: Minerale wol: bij het gebruik van glas- of steenwol is het verstandig om minimaal 13 tot 16 centimeter dik te isoleren. Voor een nog beter isolatieresultaat kan je een dikte van 20 centimeter aanhouden.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Bescherming tegen ongewenste geluiden kan dan een positieve invloed hebben op onze fysiologie, ons leervermogen en ons sociale gedrag. ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Een houten constructie die niet is voorzien van isolatie werkt als een klankkast en versterkt geluiden zelfs. Betonnen wanden en vloeren op de begane grond zijn vaak massief. Massief beton kan geluid goed tegen houden, juist omdat de massa zo groot is. Maar verdiepingsvloeren zijn vaak van holle betonplaten gemaakt.
Zwaarder materiaal gaat gepaard met een betere geluidsisolatie. Een holle bakstenen muur isoleert bijvoorbeeld minder goed dan een betonnen muur. Een ander punt om op te letten, is te veel contact tussen de twee muren van de twee huizen vermijden.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Je zet de steenwol via de flens vast met spijkers of nietjes en werkt het vervolgens af met aluminiumtape. Het plaatsen van de steenwol is eigenlijk heel eenvoudig, maar voordat je de steenwol met spijkerflens kunt plaatsen moet je eerst tussen de gordingen houten regels plaatsen.
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Tip 1: Deel grote ruimtes in
Dan is het slim om deze in te delen in kleinere ruimtes, omdat het dan minder gehorig is. Hiermee hoef je niet direct een wand midden in de woonkamer te zetten, maar roomdividers werkt ook al heel goed! Zet bijvoorbeeld een boekenkast haaks tegen de muur aan of plaats een schuifdeur.
Je mag dus nooit zomaar extra isolatie + een dampscherm plaatsen tegen het dampscherm van je oude isolatielaag. Anders zit eventueel condensatievocht in je nieuwe laag dakisolatie gevangen tussen 2 dampschermen. Dat vocht kan dan je isolatiemateriaal aantasten, waardoor het zijn isolerende werking verliest.
Toch zijn er belangrijke verschillen. Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Ons akoestisch schuim van polyurethaan (DIN-afkorting: PUR) is een donkergrijs, opencellig schuimmateriaal met uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen.