Al met al bevat Glaswol geen kankerverwekkende stoffen. Let wel op, van glaswol is het wel mogelijk om lichte jeuk en irritatie aan de huid (dit wordt steeds minder) te krijgen. Daarnaast is het mogelijk om glaswolvezels in de luchtwegen te krijgen wanneer je het inademt.
Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.
Nee, minerale wol is niet schadelijk voor de gezondheid. De vezels van minerale wol kunnen door het eigen lichaam worden afgebroken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld asbest waar minerale wol vaak mee wordt vergeleken.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'. Honderden wetenschappelijke studies bevestigen deze bevindingen.
Bij de verwerking van glaswol en/of steenwol is het aanbevolen om een beschermende overall, veiligheidsbril en handschoenen te dragen om aanraking met de splinters te voorkomen. Bij het werken met glas- of steenwol is het aanbevolen om dezelfde beschermingsmiddelen te gebruiken als bij het werken met asbest.
Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen. Langdurig zonder neus- en mondbescherming werken met stoffen als glaswol kan zelfs longfibrose veroorzaken.
Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen. Door een warm water gaan je poriën meer openstaan waardoor er glasvezeltjes in je huid kunnen komen, wat zorgt voor lichte irritatie.
Het nadeel van glaswol is dat het niet altijd het fijnste materiaal is om mee te werken. Bij het snijden of knippen van de glaswol dekens komen er vezels vrij die voor huidirritaties kunnen zorgen. Jeuk is een veelvoorkomende klacht. Daarnaast kan glaswol zelfs voor ontstekingen in de luchtwegen en ogen zorgen.
De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen.
Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje.
Polyurethaan als isolatiematerial
De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden. Isocyanaten komen vrij bij de reactie van gespoten PUR tot een harde isolatielaag (bv. vloerisolatie) en bij de productie van platen in de fabriek.
Heb je de restproducten verzameld die je niet meer gaat gebruiken? Glaswol afvoeren doe je in gesloten plastic zakken. Hierdoor voorkom je dat de glasvezels zich kunnen verspreiden.
Handbescherming. Om aanraking met de splinters te voorkomen zijn glaswol handschoenen ten zeerste aangeraden. De PSP 10-470 All Round werkhandschoenen zijn een goede optie.
Glaswol bestaat uit kalk, zand, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Daarnaast is glaswol voor 75% uit gerecycleerd afvalglas samengesteld. Deze grondstoffen maken het materiaal herbruikbaar en volledig recycleerbaar.
Van de vloer tot het dak
Ook voor muren is glaswol geschikt. Omdat het materiaal dampopen is, kun je er zowel de spouw als binnen- en buitenmuren mee isoleren. Bovendien staat glaswol bekend voor zijn goede geluidsisolatie, waardoor het ook voor de isolatie van gemene muren en vloeren een prima keuze is.
Hoe kunt u asbest in isolatie herkennen? De leidingen hebben meestal een diameter van 15 à 20 cm. Het asbest zit in de buitenste pleisterlaag en heeft een witgrijze kleur maar kan uiteraard ook in een andere kleur geverfd zijn.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Het is daarom zeer belangrijk om vocht op de juiste manier af te voeren. Deze stelling is dus een fabel. Vocht kan gereguleerd worden met folie. Lees ons uitvoerige artikel over het belang van een folie of kijk direct in de webshop, bijvoorbeeld bij het product klimaatfolie.
Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Gaat u bijvoorbeeld een voorzetwand isoleren waarin een hoge isolatiewaarde belangrijk is. Dan kunt u het beste kiezen voor de glaswol naturoll 032 of de glaswol timber frame roll 32. Is de isolatiewaarde voor u minder belangrijk.
Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.
Glaswol is niet schadelijk wanneer het in aanraking komt met de huid. Wie zonder bescherming aan de slag gaat zal waarschijnlijk last krijgen van jeuk en irritatie aan de huid (hoewel dit voor nieuwere generaties glaswol steeds minder wordt).
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.