Emotionele problemen omvatten een hele reeks klachten. Het kan gaan om bijvoorbeeld onzekerheid, een gevoel perfect te moeten zijn, angsten, verdriet, depressie, eenzaamheid, boosheid, somberheid, suïcidegedachten, pijnklachten, oververmoeidheid, piekeren, verwarring over de eigen identiteit enz.
Niet lekker in je vel zitten, hooggevoeligheid, zwaarmoedige gevoelens, opspelende emoties en moeilijk om kunnen gaan met emoties als boosheid en verdriet; zijn klachten waar je meestal voor naar de huisarts, coach of psycholoog gaat.
Wetenschappers hebben ontdekt dat problemen met emoties vaak ontstaan bij schade aan een bepaald deel van je hersenen: de prefrontale cortex. Maar andere gebieden in je hersenen spelen ook een rol bij het omgaan met emoties.
Gedragsproblemen hebben meestal te maken met sociaal ongewenst gedrag. Men spreekt daarom bij gedragsproblemen dikwijls van anti-sociale problemen omdat anderen last hebben van het gedragsprobleem. Bij sociaal-emotionele problemen is het individu zelf het slachtoffer van zijn of haar probleem.
Depressie is een toestand van onderdrukking
Emotie heeft in zijn basis het woord motie, movere, bewegen. Op een gegeven moment kan er een dusdanige hoeveelheid gevoel onderdrukt zijn, dat men in een toestand raakt die bepaald wordt door die onderdrukking: depressie.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Emotionele problemen omvatten een hele reeks klachten. Het kan gaan om bijvoorbeeld onzekerheid, een gevoel perfect te moeten zijn, angsten, verdriet, depressie, eenzaamheid, boosheid, somberheid, suïcidegedachten, pijnklachten, oververmoeidheid, piekeren, verwarring over de eigen identiteit enz.
We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt.
prikkelbaar of driftig gedrag (boos en gepikeerd zijn of woede-uitbarstingen hebben); antisociaal gedrag (vechten, liegen, spijbelen, ongevoelig zijn voor straf); druk en impulsief gedrag (rusteloos zijn, bezigheden van anderen verstoren, eerst doen en dan denken).
Je gaat je moe voelen en je krijgt last van allerlei fysiek ongemak. Onprettige gewaarwordingen in je lijf en ongewenste emoties zorgen ervoor dat je naar je hoofd schiet om het daar op te lossen en te controleren. Daar is je hoofd echter niet voor bedoeld. Piekeren is minder onschuldig dan het lijkt.
Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
prikkelbaarheid, snel geïrriteerd zijn, je gespannen en onrustig voelen, snel emotioneel reageren, snel huilen, agressiever of impulsiever gedrag vertonen, sombere of pessimistische gedachten hebben,…
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos.
We spreken pas van ernstige gedragsproblemen wanneer één of meerdere typen storend gedrag gedurende enkele maanden voorkomen met bovendien duidelijk nadelige gevolgen voor de jeugdige of de omgeving. De verschillende typen storend gedrag kunnen verschillen in ernst.
Gedragsstoornis, wat is dat? Als een kind of een jongere minimaal 6 maanden lang opstandig, negatief, vijandig en zelfs gewelddadig gedrag vertoont wordt dit gedefinieerd als een gedragsstoornis. De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn de ODD (oppositional defiant disorder) en CD (conduct disorder).
Bij probleemgedrag spelen bijna altijd meerdere oorzaken een rol. Menselijk gedrag ontstaat door een ingewikkelde interactie van biologische, psychologische en sociale en fysieke omgevingsfactoren. Daarom is dé oorzaak van probleemgedrag meestal niet aan te wijzen en is er meestal niet één oplossing.
Van emotionele verwaarlozing is sprake wanneer ouders langdurig tekort schieten in responsiviteit en het geven van positieve aandacht aan het kind. Wanneer ouders onvoldoende ouderlijk gezag uitoefenen of onvoldoende structuur bieden, is sprake van pedagogische verwaarlozing.
Onvolwassen gedrag
Een laag gevoel van eigenwaarde en weinig vertrouwen van anderen zijn dus al in de kindertijd ontstaan. Op een latere leeftijd kunnen deze twee dynamieken zich in bepaald onvolwassen gedrag uiten.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.