Deze onrust heeft vaak te maken met stress. Wanneer we gestrest zijn, is ons lichaam constant alert. Onze spieren zijn aangespannen, onze ademhaling versnelt en we zijn klaar voor actie. Dit zorgt voor een onrustig gevoel in je lichaam.
Bij een gejaagd gevoel voel je onrust in je lijf. Sommigen omschrijven het alsof er continu gas wordt geggeven door het lichaam. Stil zitten lukt niet, maar je concentreren op een bezigheid ook niet. Je wilt dingen ondernemen, maar op één of andere manier kan je er niet aan beginnen.
Op zich kunnen er oneindig veel oorzaken zijn van een opgejaagd gevoel. Allemaal brengen ze één reactie teweeg in het lichaam: de productie van cortisol, een stresshormoon. Op zich is dit hormoon niet slecht en het is zelfs noodzakelijk om te overleven en te functioneren.
Als je langere tijd emoties onderdrukt, kan dat op een gegeven moment als onrust voelen. Bij onrust is de signaalfunctie minder helder geworden. Je ervaart onvrede en onrust zonder je nog bewust te zijn van de aanleiding. Daarnaast kost het ook veel energie om de emoties te blijven onderdrukken.
Stress en emoties
Stressoren in het emotionele vlak zijn meestal negatieve prikkels of situaties die sterke emoties zoals angst, verdriet of woede oproepen. Voorbeelden hiervan zijn: straf, dreiging van gevaar, ontslag op het werk, niet kunnen voldoen aan een bepaalde eis, en het verlies van een geliefde.
Stress ontstaat wanneer je een situatie als bedreigend ervaart. Bijvoorbeeld als een auto je op een haartje na aanrijdt, of als iemand woedend op je af komt lopen. Je voelt de lichamelijke sensaties (een hoge hartslag, klamme handjes): je lichaam maakt zich instinctief klaar om te vechten of te vluchten.
De emotie woede ontstaat door verontwaardiging, boosheid of een vorm van irritatie. Wanneer deze emotie te intens wordt of zich opstapelt, kan dit zich uitten in woede-uitbarstingen. Bij woede-uitbarstingen is er alleen het probleem dat we hiermee vaak onszelf en anderen in de omgeving lastig vallen.
Zorg er liever voor dat je voldoende water drinkt, liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne.
Probeer eens hardop te lachen als je gespannen bent. Zelfs als het geforceerd voelt kan dit een effectieve manier zijn om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Zingen, chanten en neuriën werkt ook heel ontspannend. Het reguleert de ademhaling en stimuleert de nervus vagus, waardoor je zenuwstelsel in rustmodus komt.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Er zijn aantal dingen die op dit moment onbewust voor een rot gevoel kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: Je hebt het heel druk, waardoor je niet aan ontspanning toe komt of stress hebt. Je hebt juist te weinig te doen, waardoor je je verveelt of geen voldoening uit de dag haalt.
Chronische stress
Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Waarom heb ik een onrustig gevoel in mijn hoofd? Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gefixeerd zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet-helpend en komen vaak uit het niets. Als deze zorgwekkende gedachten de overhand nemen, kan dit voor onrust in je hoofd zorgen.
Verstijving van spieren: spieren kunnen bij angst gespannen aanvoelen. Deze spanning moet ervoor zorgen dat u paraat staat en dus sneller kunt reageren. Helaas kan het ook tegenwerken, doordat het lichaam volledig kan verstijven. Daarnaast kan deze spanning kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.