Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.)
Om je kledingmaat voor jeans en broeken te bepalen, meet je je heupomvang. Meet je borst en taille om de maat van je kostuum te bepalen. Meet op het breedste punt van je borst en bepaal de omtrek van je taille door het smalste punt van de romp te meten. Voor overhemden is het belangrijk de boordmaat te weten.
De maat van een spijkerbroek bestaat in Nederland uit twee cijfers. Deze cijfers zijn inches (1 inch is 2,54 centimeter). Het eerste getal staat voor de wijdte (W) en het tweede getal voor de lengte (L). Met deze twee punten kun je gemakkelijk jouw jeansmaat opzoeken.
Boordmaten 41 en 42 komen overeen met L. Boordmaten 43 en 44 komen overeen met XL.
Eén kledingmaat is hoeveel kilo minder? Dit is het moment om je rekenmachine uit de kast te halen? Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken.
Babykleding in maat 44 is bedoeld voor baby's die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben. De meeste baby's dragen na de geboorte kleding in maat 50. Babykleding in kleinere maten is dan ook wat minder makkelijk te krijgen.
Gemiddelde vrouw
De Nederlandse vrouw heeft gemiddeld maat 40-42, maar maatje M is bij ene winkel een 38 en bij de andere een 42. En dus past dat leuke shirtje van de ene winkel in maat M wel en bij de andere niet.
Maat L komt overeen met boordmaat 41 of 42 op de in Nederland gebruikelijke maatboog voor overhemden.
Confectiemaat. Internationaal wordt er gebruik gemaakt van confectiematen. Dit zijn de welbekende maten XXS, XS, S, M, L, XL, XXL en nog een aantal kleinere en grotere.
In dit artikel diepen we de medium (ongeveer 38cm), de large (ongeveer 46cm) en de XL (ongeveer 61cm) verder uit.