U vraagt het ouderschapsverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven.
De werknemer moet de werkgever ten minste twee maanden en ten hoogste drie maanden op voorhand verwittigen per aangetekende brief of door de overhandiging van een brief (waarvan een afschrift door de werkgever wordt ondertekend als ontvangstbewijs) waarin de gewenste aanvangsdatum en de einddatum van het ...
Anciënniteitsvoorwaarde bij de werkgever
Het recht op ouderschapsverlof wordt je toegekend als je in de loop van de 15 maanden die aan de aanvraag bij de werkgever voorafgaan gedurende 12 maanden (niet noodzakelijk opeenvolgend) door een arbeidsovereenkomst met je werkgever verbonden was.
Tijdskrediet (algemeen stelsel of eindeloopbaan), loopbaanonderbreking en thematische verloven (ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof) moeten bij voorkeur online worden aangevraagd via de portaalsite van de sociale zekerheid: Dossier Loopbaanonderbreking en tijdskrediet .
U kunt dan als werkgever na 5 weken een uitkering bij ons aanvragen voor 1 werkweek betaald ouderschapsverlof. Om het volledige bedrag te ontvangen, moet u de aanvraag uiterlijk binnen 1 jaar en 3 maanden na de eerste verlofdag doen.
Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op. De rest van het wettelijke ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op.
Voorbeeld: om ouderschapsverlof te beginnen op 1 oktober, moet de schriftelijke kennisgeving worden overgemaakt aan de werkgever tussen 1 juli (3 maanden op voorhand) en 1 augustus (2 maanden op voorhand). Bij alle andere werkgevers moet de schriftelijke kennisgeving 3 maanden vóór de gewenste begindatum gebeuren.
Je moet minimaal 12 maanden voltijds of 24 maanden deeltijds gewerkt hebben voor voltijds tijdskrediet. Voor halftijds tijdskrediet geldt dat je 12 maanden voltijds gewerkt moet hebben. De verhoogde uitkeringen voor 5 jaar anciënniteit en 50-plussers verdwijnen.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden.
Hoeveel ouderschapsverlof krijg ik? Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.
Verlof opnemen
Je kunt het verlof op verschillende manieren opnemen: een halfjaar lang de helft van je normale aantal uren werken. Werk je nu 32 uur per week, dan ga je een half jaar lang zestien uur werken en neem je voor de overige zestien uur ouderschapsverlof op.
Via de onlinedienst BreakatWork komt u te weten op hoeveel maanden en dagen tijdskrediet , loopbaanonderbreking of thematisch verlof u nog recht hebt.
Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. De belangrijkste punten op een rij: Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
Ouderschapsverlof geeft je als ouder het recht om een bepaalde periode minder of niet te werken, voor ieder kind onder de twaalf van wie je de biologische of adoptieouder bent, en dat tegen een beperkte vergoeding. Je kunt het erg flexibel opnemen: voltijds, halftijds, 1 dag of zelfs een halve dag in de week.
Ontslagbescherming. Uw werkgever mag het ouderschapsverlof niet weigeren. Hij kan het wel met maximaal 6 maanden uitstellen, op voorwaarde dat hij daarvoor gegronde redenen kan geven. Vanaf de datum van uw verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van uw verlof bent u beschermd tegen ontslag.
1/5 ouderschapsverlof
Je werkt 4/5 tijdens een periode van 20 maanden. Dit kan je opnemen per 5 maanden. Je kan deze mogelijkheden ook combineren. Bijvoorbeeld 2 maanden niet werken en daarna halftijds of 4/5 werken.
Tijdens het betaald ouderschapsverlof loopt de vakantieopbouw gewoon door. Het UWV betaalt de uitkering inclusief de vakantiebijslag.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
Vanaf 1 januari 2023 telt het geboorteverlof 20 i.p.v. 15 dagen. Vaders en co-ouders kunnen dit verlof vrij opnemen in de eerste vier maanden vanaf de dag van de bevalling. De eerste drie dagen ontvangt de werknemer het normale loon. Vanaf dag vier ontvangt hij of zij een uitkering van het ziekenfonds.
Vanaf 01/01/2023 moeten werknemers die voltijds of deeltijds tijdskrediet mét uitkering aanvragen gedurende 12 maanden voor de aanvraag voltijds hebben gewerkt (incl. gelijkgestelde/ geneutraliseerde periodes), en dit voor alle motieven van tijdskrediet. Deze nieuwe regel is niet van toepassing op landingsbanen.
Vanaf 1 januari 2023 is het capaciteitstarief ingevoerd. Wat betekent dat? Vanaf 1 januari 2023 wordt een deel van de energiefactuur op een nieuwe manier berekend. Niet meer enkel op basis van je verbruik, maar ook op basis van hoeveel elektriciteit je maximaal tegelijk verbruikt.
Ouderschapsverlof telt volledig mee voor uw werknemerspensioen als u een onderbrekingsvergoeding ontvangt van de RVA.
Geldt het betaald ouderschapsverlof met terugwerkende kracht? Ja, voor sommige ouders die vóór 2 augustus 2022 een kind hebben gekregen kan het betaald ouderschapsverlof ook worden opgenomen. Het kind moet dan op 2 augustus 2022 jonger zijn dan 1 jaar.
Betaald ouderschapsverlof moet worden opgenomen binnen 1 jaar na geboorte van het kind, of na opname van het kind in het gezin (bij adoptie of pleegzorg). Uw werknemer kan het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag, verdeeld over meerdere weken.