De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit.
Als de lavendel is uitgebloeid, maakt u de lavendel winterklaar. Verwijder daarvoor met een snoeischaar de uitgelopen bloemen. Doe dit uiterlijk begin oktober. Dan heeft de lavendel weer mooie grijze bollen voor de winter begint.
Winterharde lavendel (Lavandula angustifolia en Lavandula x intermedia) kan temperaturen tot ongeveer -15°C aan en kan daarom het hele jaar door in de tuin blijven staan. Halfharde lavendels, zoals de kuiflavendel, bloeien lang, maar overleven de winter misschien niet. Daarnaast bestaan er ook hybriden.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur. Dus waarom zou je geen lavendel in je tuin zetten.
Kan lavendel tegen veel regen? Water – Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Lavendel is een natuurlijke luchtverfrisser voor in huis én een prachtige kamerplant.
Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur in uw tuin. Na 10 jaar is de plant ongeveer 35 cm hoog. Deze plantensoort is winterhard en kan dus goed tegen kou. De planten worden in pot gekweekt en zijn goed doorworteld in de pot.
Lavendel is een meerjarig kruid waarvan de planten van een kalkrijke grond en een zonnig plekje houden.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
De plant staat op een te natte plek
Dit is niet gunstig voor je Lavendel omdat deze van een goed doorlatende grond houdt. Tevens staat een Lavendel liever op een drogere plek. Wanneer een Lavendel te nat staat, heeft dit een negatief effect op de groei van plant. Vervolgens bloeit deze ook minder rijk.
Als planten vermeerderen helemaal nieuw voor je is, is lavendel stekken in de zomer in een goede manier om ermee te beginnen. Deze mediterrane planten, die geliefd zijn bij bijen en vlinders, wortelen namelijk makkelijk.
De najaarssnoei is bedoelt om de lavendel mooi in vorm te houden. Daarmee voorkom je dat de struikjes onderaan kaal worden of snel uit elkaar vallen. Wanneer de plant nog tot ver in oktober bloeit – door een warme nazomer – kun je hem beter niet meer snoeien en wachten tot het voorjaar.
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Lavendel snoeien is belangrijk om de plant mooi in model te houden en te voorkomen dat hij gaat verhouten. Begin met snoeien als de planten nog jong zijn en wees niet bang om rigoureus te werk te gaan. Snoei terug tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond en let erop dat je niet tot op het kale hout snoeit.
Als je je oudere lavendelplanten op een andere plek in je tuin wilt zetten, kun je dit het beste doen in het voorjaar of najaar. Als je dit in de zomer zou doen, vraag je wel heel veel van de plant: én een nieuw plekje én de zomerdroogte trotseren. Het voorjaar is de meeste praktische tijd om lavendel te verplaatsen.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.