Over een deel van de erfenis betaalt u geen erfbelasting. Hoe hoog dit vrijgestelde bedrag is, hangt af van uw relatie met de overledene. De Belastingdienst geeft een overzicht van de vrijgestelde bedragen bij erven. Over het bedrag boven de vrijstelling betaalt u erfbelasting.
Wat is gunstiger: schenken of erven? Hoewel de tarieven gelijk zijn, is het in veel gevallen gunstiger om te schenken. U kunt immers jaarlijks een gedeelte van uw erfenis belastingvrij schenken. Op die manier wordt uw erfenis kleiner en betalen uw erfgenamen na uw overlijden ook minder erfbelasting.
In 2023 in elk geval € 6.035. Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Onder 'kind' verstaan wij ook een pleegkind of een stiefkind.
In welke situaties is de inlevertermijn van de aangifte erfbelasting langer? Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.
Belastingen. Voor de erfbelasting over een woning gaan we uit van de WOZ-waarde (opent nieuw venster) min de hypotheekschuld. U kunt in de aangifte kiezen welke WOZ-waarde u opgeeft: of u geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden.
Gaat u een afbetaald huis erven? Dan kunt u de woning verkopen, verhuren of als woning voor een erfgenaam in gebruik nemen. Houd er rekening mee dat er ook in dit scenario kosten komen kijken bij een erfenis. Bijvoorbeeld overige vaste woonlasten of eventueel onderhoud.
Neem de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar van overlijden. Of de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar ná overlijden, als deze bekend is. Kies de laagste waarde, dat is voor u het voordeligst. De gemeente verstuurt deze WOZ-waarde begin 2023, de peildatum is 1 januari 2022.
U betaalt geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is: de waarde van uw erfenis lager is of gelijk aan uw vrijstelling. de overledene was geen Nederlander. de overledene was wel Nederlander en woonde langer dan 10 jaar buiten Nederland.
Met het hulpmiddel 'Erfbelasting berekenen' op belastingdienst.nl/erfbelasting controleert u eenvoudig of dat zo is. Erft u meer dan de vrijstelling? Doe dan aangifte erfbelasting, binnen 8 maanden na de overlijdensdatum. Dat kan online op Mijn Belastingdienst of met een papieren aangifteformulier.
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
De erfbelasting wordt door veel mensen verafschuwd. Het is namelijk geld waarover de overledene al heeft afgerekend met de Belastingdienst. Na overlijden moeten bijvoorbeeld de kinderen er nog een keer een heffing over betalen.
De aangifte moet gedaan worden binnen 8 maanden na het overlijden. Normaal gesproken zou u binnen 3 maanden na de aangifte een definitieve aanslag erfbelasting moeten ontvangen. Door achterstanden kan dat nu langer duren. In bepaalde situaties kunt u uitstel aanvragen of alvast een voorlopige aanslag vragen.
Doet u dan ook geen aangifte? Dan krijgt u een aanmaning. Als u na die aanmaning weer geen aangifte doet of te laat, moet u een boete betalen.
Bij erfbelasting is er één maar: als dat wat je erft minder is dan je volgens de vrijstelling mag erven, hoef je in principe geen aangifte te doen. Word je daarentegen toch door de belastingdienst uitgenodigd om aangifte te doen, dan geldt de verplichting weer wel.
Als een ouder komt te overlijden, gaat het totale vermogen naar de langstlevende ouder en hoeft deze geen erfbelasting voor de kinderen te betalen. Pas als de langstlevende ouder overlijdt, erven de kinderen en betalen ze belasting.
Iedereen mag u belastingvrij € 2.418 schenken. U hoeft daarover geen aangifte schenkbelasting te doen.
Controle van je banksaldo – De bank geeft elk jaar je banksaldo door aan de belastingdienst. Op basis daarvan controleert de fiscus je aangifte inkomstenbelasting. Maar dezelfde gegevens kunnen ook gebruikt worden voor het opsporen van verzwegen schenkingen.
Als je een erfenis hebt ontvangen betaal je daar erfbelasting over als dit boven de vrijstelling komt. De erfenis wordt niet opgegeven als inkomsten (box 1), maar komt wel bij jouw vermogen (box 3). Het bedrag van de erfenis tel je dus op bij jouw vermogen.