Omdat ieder persoon anders gebouwd is, is ook niet ieder zadel voor iedereen geschikt. De één fietst namelijk liever met een breed zadel, de ander met een zadel met een uitsparing of een zadel met een verhoging. Welk fietszadel het beste bij jou past, lees je in onze fietszadel keuzehulp.
Hard of zacht zadel: Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt. Dit komt omdat spieren, zenuwen en pezen rondom de zitbotten van fietsers die alleen korte ritten fietsen niet gewend zijn aan de belasting van een hard zadel.
De belangrijkste maat bij de juiste zadelkeuze is de afstand tussen je zitbotjes. De zitbotjes zijn twee botten onderaan je bekken. Deze botten zorgen tijdens het fietsen voor de ondersteuning. De afstand tussen de zitbotjes is per persoon verschillend.
Heb je een recreatieve zithouding (meer rechtop), tel dan 2 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Heb je een sportieve zithouding zoals op een racefiets (diepere zit), tel dan 1 cm op bij de gemeten afstand om jouw zadelbreedte te bepalen. Voor een tijdritzadel tel je er 0 cm bij op.
Die punt zit er om te zorgen dat je bekken stabiel blijft staan op de zitbotjes en niet alle kanten op draait. Een zadel moet zo hard zijn dat de zitbotjes er ver genoeg in zakken om de last te kunnen dragen zonder dat daarbij andere delen van het zitvlak te veel belast worden.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Toont de rug van je paard verminderde bespiering, dan kan dit een teken zijn van een slecht passend zadel. Minder goede bespiering van de rug kan je herkennen aan de zichtbaarheid van de wervelkolom. Loopt je paard scheef en ligt daarom het zadel mogelijks niet goed? Dit kan komen door een ongelijke stand in de hoeven.
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
1. Beste fietszadel prijs-kwaliteit: Contec City Anatomic 2. De reden dat deze Contec City Anatomic 2 als beste fietszadel uit de bus komt, is omdat ze beschikbaar zijn in een model voor zowel dames als heren. De ergonomische vorm is per geslacht ook lichtjes aangepast, waardoor ze echt wel goed resultaat leveren.
Zadelpijn is een van de meest gehoorde klachten tijdens het fietsen. Zadelpijn is bijvoorbeeld pijn aan het schaambeen, slapend en tintelend gevoel of pijn in het stuit-/staartbeen. Gelukkig is zadelpijn prima te verhelpen met een op uw maat afgestemd zadel.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Een zadel met uitsparing kan de druk op het zitvlak verlichten, waardoor de kans op zadelpijn afneemt.
Zadel met veel wrong
Ruiter/amazones werken te veel in op de wrong, met als gevolg dat het zadel naar voren wordt gedrukt. Met name wanneer de africhting van het paard meer richting de verzameling gaat en de ruiter/amazone hierdoor meer in gaat werken met de zit zal het zadel eerder naar voren schuiven.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
Het aanmeten van een nieuw zadel kost €110,- plus voorrijkosten. Deze kosten komen te vervallen bij de aanschaf van een nieuw zadel (niet 2e hands). Als je niet kunt slagen brengen we deze €110,- plus voorrijkosten in rekening.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Er moeten 3 tot 4 vingers tussen de schoft en de onderrand van de pommel zitten. Er moet 2 tot 3 vingers ruimte zijn tussen de schoft en het zadel.
De tijd die er tussen de aanschaf van het zadel en de eerste opvulbeurt zit kan per paard variëren, soms al na een paar weken en soms pas na 1 jaar, afhankelijk van het gebruik, het paard en de ruiter. Wij adviseren om een half jaar na de eerste zadelcontrole uit te laten voeren.
Klachten bij vrouwen varieren van pijn en een verdoofd gevoel aan het zitvlak en de genitale organen tot pijn tijdens seks. De klachten kunnen soms enkele dagen aanhouden.
Doorgaans zijn zadels voor racefietsen, in tegenstelling tot die van stadsfietsen, relatief hard. Ook dit heeft te maken met de eerder genoemde zitbotjes. Een zacht zadel zorgt als het ware dat je zitbotjes wegzakken in het zadel, een harder zadel voorkomt dit.
Een zadelhoesje is dé oplossing om je zadel te beschermen tegen regen én je fiets opvallender te maken!
Verschil tussen mannen- en vrouwenzadels
Simpel gezegd zijn dameszadels wat breder aan de achterkant, hebben ze een wat kortere punt en zijn ze iets zachter. Bij mannenzadels is de punt vaak wat langer, is de achterzijde wat smaller en heeft het dek wat minder padding.