Ook perziken en meloen bevatten veel suikers. Dit fruit is dus minder gezond om door je yoghurt te mixen. Kies liever voor rode vruchten zoals bramen, frambozen of blauwe bessen. Deze bevatten minder fruitsuikers en meer antioxidanten!
Vers fruit
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Wanneer je de kiwi uit je yoghurt haalt of pas vlak voor consumptie toevoegt aan je yoghurt, dan kunnen enzymatische reacties voorafgaand aan consumptie van je yoghurt voorkomen worden en kunnen wijzigingen in de textuur en smaak voorafgaand aan de consumptie van je yoghurt ook voorkomen worden.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten. Een kiwi om je dag mee te starten is dus een prima plan!
Vers fruit
Je kan variëren met blauwe bessen, aardbeien, maar ook stukjes mango, kiwi of frambozen. Het is lekker fris en vult (en kleurt) je Griekse Yoghurt.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Zowel volle yoghurt als magere yoghurt met vruchten staan niet in de Schijf van Vijf en eet je dus liever niet te vaak. Wel in de Schijf van Vijf staat magere yoghurt met vers fruit zonder suiker.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Bromelaïne is een enzym in ananas dat je lichaam helpt om eiwitten af te breken. Hierdoor wordt het lichaam geholpen met het verteren van voedsel. Ook bevat ananas veel vezels, die bevorderend zijn voor een goede spijsvertering.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Kiwi (en ook ananas en papaja) bevat zulke enzymen. Als je een kiwi kapot maakt, komen die enzymen vrij. Als je dan de gelatine toevoegt, zullen de enzymen de peptidebindingen van de gelatine kapot maken waardoor het geen pudding meer kan vormen (figuur 1).
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Je kunt gewoon lekker fruit eten na de maaltijd, tijdens de maaltijd of op welk moment je dat ook wilt! Het zal geen negatief effect hebben op je gezondheid of op de opname van andere voedingsstoffen. Ook het gisten van fruit in je darmen is niet iets om je zorgen om te maken. Dit is een compleet normaal proces.
Hoewel de gedachte niet helemaal onjuist is, moet die op een belangrijk punt worden bijgesteld. Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen.