Een blokhut valt onder de bijgebouwen.
Tuinhuizen of blokhutten vallen onder de categorie 'vrijstaande bijgebouwen in zij- of achtertuin' en komen in aanmerking voor vrijstelling van vergunning als ze voldoen aan volgende voorwaarden: Afmeting tuinhuis.
Een bijgebouw is een gebouw dat is gebouwd op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw. Het bijgebouw kan tegen het hoofdgebouw gebouwd zijn, maar is niet toegankelijk vanuit het hoofdgebouw, zoals bij een aanbouw of uitbouw.
Vergunningvrij een tuinhuis bouwen
De maximale afmetingen van de blokhut mag niet meer dan de helft zijn in een achtertuin tot 100 m2. Is uw achtertuin groter, dan is dit percentage kleiner.
Een tuinhuis en een blokhut valt onder de regels voor bijgebouwen. Dit is dus iets anders dan een aanbouw of uitbouw, omdat ze niet aan de woning vast worden gebouwd.
Voor het bouwen of plaatsen van een tuinhuisje of bijgebouw dat kleiner is dan 40 m² oppervlakte, hoef je geen vergunning aan te vragen en geldt ook geen meldingsplicht meer. Je hoeft dus niet meer naar de stadsdienst te lopen om te melden dat je een bijgebouw gaat plaatsen.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
De blokhut heeft een woonfunctie en geen zakelijke functie. Er moet een afstand van een meter tot de weg of openbaar groen zijn. Ook moet het minimaal een meter van het voorerf af staan. Bij een oppervlakte van 10 vierkante meter of meer moet ook de afstand tot de buren minimaal een meter zijn.
In een blokhut kunt u wonen, maar niet zomaar elke blokhut is geschikt hiervoor. Daar zijn veel verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste factoren voor u deze keuze maakt, is of de gemeente toestaat dat u dit doet.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Ingevolge artikel 1, onder 16, wordt onder bijgebouw verstaan een opzichzelfstaand, al dan niet vrijstaand, gebouw dat niet in directe verbinding staat met het hoofdgebouw en dat door de vorm onderscheiden kan worden van het hoofdgebouw en in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
De maximale hoogte van een bijgebouw blijft trouwens 5 meter. Stel bijvoorbeeld dan de afstand tot de perceelgrens 3 meter is, dan mag er nog 3 x 0,47 = 1,41 meter boven de 3 meter gebouwd worden. In totaal mag het bijgebouw dan 4,41 meter hoog zijn.
Een vrijstaand bijgebouw is een gebouw dat niet verbonden is met het hoofdgebouw. Het is een overdekte ruimte en heeft minimaal 2 muren. Een voorbeeld van een vrijstaand bijgebouw is een vrijstaande garage bij een woning.
Vrijstelling van vergunning en meldingsplicht
U hebt geen vergunning meer nodig voor: vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, …
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.
De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
Een tuinhuis is namelijk net als je woning onroerend goed en kan je dus meefinancieren met een hypothecaire lening. Maar het langere antwoord is dat dit alleen mogelijk is als je met de bouw van een tuinhuis ook de woningwaarde van je woning verhoogt.
Drukgeïmpregneerd hout heeft een minimale levensduur van 10 jaar zonder verder onderhoud. In de praktijk is dit minimaal vijftien jaar. Bij ongeveer twintig jaar is de blokhut aan zijn einde. Redenen om uw blokhut wel bij te houden zijn: vergrijzing, vochtdoorslag, werking van het hout en een nog langere levensduur.
Wonen in de garage
Maar of dat ook mag, is ook afhankelijk van het bestemmingsplan. Zo moet er duidelijk in dat bestemmingsplan staan dat je garage de functie 'wonen' heeft. En zelfs dan is het aan te raden om de gemeente nog even op de hoogte stellen.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.