Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd, maar dit is eigenlijk geen correcte term.
Wat is een sepsis? Bij een sepsis reageert uw lichaam heel heftig op een bacterie, schimmel, virus of parasiet. U kunt bijvoorbeeld een sepsis krijgen bij een blaasontsteking, longontsteking of hersenvliesontsteking. Bij een sepsis krijgt u ernstige klachten.
koorts of juist een te lage temperatuur. een snelle ademhaling. een snelle hartslag. slaperig, verward of suf zijn.
'Longontsteking, een wondje in de voet, een ontsteking van de urinewegen enzovoort, het kan allemaal leiden tot sepsis. Daarbij raken bacteriën in de bloedbanen. Via die bloedbanen komen ze terecht in hart, longen, hersenen ... De organen kunnen beschadigd raken of volledig uitvallen, met de dood als gevolg.
Ernstige sepsis/septische shock heeft gevolgen voor het hele lichaam. Symptomen kunnen zijn: snelle ademhaling, snelle hartslag, lage bloeddruk, koude rillingen, acuut veranderd bewustzijn, koorts of een te lage lichaamstemperatuur.
Sommigen hebben juist last van gevoelloze plekken. Weer anderen hebben moeite met het coördineren van bewegingen omdat de zenuwen minder goed hun werk doen. De zenuwpijnen die de eerste maanden tot soms anderhalf jaar na de sepsis optreden gaan vaak weer voorbij.
Van de patiënten met sepsis die geen intensive care-behandeling nodig hebben, overlijdt één op de acht.
Sepsis is een 'medisch noodgeval'. Het is zeker geen aandoening die vanzelf over gaat. Soms kan iemand thuis behandeld worden maar dat kan alleen in situaties waarin de sepsis nog in het allereerste begin verkeert.
Sepsis wordt nog vaak, zowel door 'gewone burgers' als professionals gezien als een ernstige infectie waar je na een paar weken tot maanden weer geheel van bent hersteld.
U kunt blijvende klachten overhouden aan sepsis. Het verschilt per patiënt hoelang de klachten aanhouden. Soms blijven de klachten levenslang.
Daar onderzoeken artsen waardoor de sepsis komt. Dit kan een bacterie, schimmel, virus of parasiet zijn. Op de spoedeisende hulp krijgt u meteen een behandeling: Als de oorzaak een bacterie is, krijgt u medicijnen tegen ontstekingen door bacteriën (antibiotica).
Is sepsis besmettelijk? Sepsis als zodanig is niet besmettelijk, omdat het gaat om de individuele lichaams/immuunreactie van een patiënt op een infectie. Wel kan het virus of de bacterie die de oorzaak is van de sepsis, erg besmettelijk zijn.
Diagnose. We kunnen de sepsis bevestigen met een bloedonderzoek. We nemen een kleine hoeveelheid bloed af en zetten deze op kweek (een bloedkweek). Na een aantal dagen zien we of er een sepsis is en zo ja dan kunnen we bepalen welke bacterie de sepsis veroorzaakt heeft.
Een bloedvergiftiging of sepsis is het gevolg van een ernstige infectie. Meestal gaat het om infecties met bacteriën.
En van bloedvergiftiging spreek je als er bacteriën aantoonbaar zijn in de bloedbaan. Maar dat is lang niet altijd het geval. De term sepsis is daarom correcter want het gaat over de ontspoorde reactie van het lichaam, op zo'n manier dat organen minder gaan functioneren.
Oorzaak. Septische shock ontstaat meestal doordat bacteriën de bloedstroom binnenkomen, In een enkel geval ontstaat de shock door schimmels of virussen Deze organismen worden door het bloed naar andere organen verspreid.
Sepsis bij neutropenie: R/ piperacilline / tazobactam iv 3 dd 4000/500 mg 7 tot 10 dagen. R/ piperacilline / tazobactam iv 3 dd 4000/500 mg + gentamycine iv 1 dd 5 mg/kg 7 tot 10 dagen. R/ imipenem + cilastine iv 4 dd 500 mg 7 tot 10 dagen.
In Nederland worden jaarlijks circa 35.000 patiënten slachtoffer van sepsis. Per jaar komen zo'n 10.000 patiënten met sepsis op de Intensive Care (IC) afdeling terecht (dit is een update van 2020). Op de IC is het daarmee doodsoorzaak nummer één.
Door deze giftige stoffen ontstaat urosepsis, waarbij hoge koorts, lage bloeddruk, misselijkheid, braken, rillingen, moeheid, geen eetlust en soms bloedingen en uitval van organen kunnen ontstaan. Een urosepsis is een bloedvergiftiging (sepsis) als gevolg van een urinewegontsteking.
Sepsis kan zich enorm snel ontwikkelen en patiënten binnen een aantal uren ernstig ziek maken. Daarom is het belangrijk om het ziektebeeld zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Dat herkennen is niet altijd even eenvoudig. De symptomen van sepsis zijn makkelijk te verwarren met die van ernstige griep.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
De twee belangrijkste bloedonderzoeken om vast te stellen of er ontstekingen zijn en hoe hevig de ontstekingen zijn, zijn het onderzoek op de snelheid van de bloedbezinking en het onderzoek op de aanwezigheid van het zogeheten C-reactieve proteïne (CRP).
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.