Hardop praten is een van de beste manieren om een taal te leren, maar dat kan moeilijk zijn als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Ga met klasgenoten van hetzelfde niveau daarom tandemlere. Klets en oefen samen en ontwikkel jezelf tegelijkertijd: zo zal het converseren algauw een stuk natuurlijker aanvoelen.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
'1000 woorden zijn de basis'
Zij maakte eerder het frequentiewoordenboek en is verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal. "4000 tot 5000 hoogfrequente woorden vormen een groot deel van de woorden die je dagelijks tegenkomt. Als je die kent, dan kan je de taal grotendeels spreken.
We hebben geen tijd om de hele dag een moedertaalspreker te volgen. Helaas staan onze meer geavanceerde volwassen hersenen het leren in de weg. Als volwassenen hebben we de neiging om te leren door woordenschat te verzamelen. Maar we weten vaak niet hoe elk stuk samenwerkt om grammaticaal correcte taal te vormen.
Zo wordt een taal leren geen opgave, maar een hobby.
Een typisch voorbeeld van je amuseren terwijl je een taal leert, is songteksten bestuderen en vertalen. Muziekliefhebbers luisteren vaak naar liedjes uit andere landen om een taal onder de knie te krijgen.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
Als je bij de anderen hoorde, dan voel je wellicht minder enthousiasme bij het plan om een taal te leren. Maar we hebben goed nieuws voor je: iedereen kan een vreemde taal leren. De manier waarop je op school Engels, Duits of Frans leerde, past misschien helemaal niet bij jou.
Hoeveel woorden kun je überhaupt op een dag leren? Het antwoord is maximaal 40 woorden (volgens gedane onderzoeken). Alleen is het wel zo dat als je 10 woorden leert, je ze 8x moet herhalen. Leer je 20 woordjes, dan moet je ze 30x herhalen.
Om een taal zo snel mogelijk te leren, moet alles wat je leest, hoort en zegt in de taal zijn die je wilt leren, immersion in goed Nederlands. Onderzoek onder Canadese schoolkinderen, die hun officiële tweede taal Frans leerden, liet zien dat je met immersion snel een taal leert verstaan en lezen.
Op alle leeftijden kun je een vreemde taal leren.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Pirahã is ongebruikelijk onder de tegenwoordige talen van de wereld, doordat het geen telwoorden kent, hoewel dit meer gebruikelijk lijkt te zijn geweest voor de verspreiding van moderne handel en technologie.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Op dit moment kom je met Duolingo best ver: een onderzoek uit 2020 concludeerde dat studenten in de Spaanse en Franse cursussen van Duolingo net zo goed presteerden op lees- en luistertoetsen als studenten die vier semesters universitair taalonderwijs hebben gevolgd — en dat in ongeveer de helft van de tijd.
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.