De oorzaak van schildklierproblemen ligt meestal in de schildklier zelf. Heel soms ligt de oorzaak in de hypofyse, een klier in de hersenen die hormonen aanmaakt om de schildklier aan te sturen. Aandoeningen en geneesmiddelen (bijv. jodium en lithium) kunnen de schildklierfunctie ook beïnvloeden.
Stress heeft dus een hele grote invloed op het goed functioneren van de schildklier. Stress ontstaat op allerlei verschillende manieren. Iedere lichaamsvreemde impuls veroorzaakt een prikkeling van het systeem.
Meestal werkt de schildklier te langzaam door de ziekte van Hashimoto. Bij deze ziekte is de afweer in de war. De afweer van uw lichaam valt dan uw schildklier aan. De schildklier gaat minder hormonen maken en stopt uiteindelijk helemaal met werken.
Als uw schildklier niet goed werkt, gebruikt uw lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten. Als uw schildklier niet actief genoeg is, wordt dit hypothyroïdisme genoemd. Door hypothyroïdisme kunt u zwaarder worden, zich vermoeid voelen en gevoelig worden voor kou.
Meestal (in 95% van de gevallen) is een te traag werkende schildklier te wijten aan een probleem in de schildklier zelf. Bijna steeds gaat het dan om een auto-immuunaandoening (zoals Hashimoto-thyreoïditis). Het kan ook voorkomen na een vroegere operatie of radiotherapie aan de schildklier.
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden. Lees meer over de behandeling bij een te trage schildklier.
Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda's, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen.
Veelvoorkomende schildklierklachten
Bij een te snel werkende schildklier kun je denken aan bijvoorbeeld: hartkloppingen, zweten en gewichtsverlies. Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden.
Met name vitamine A, B6, B12, C, D, eiwitten, CoQ10, zink, ijzer en magnesium zijn belangrijk. Bovendien is jodium essentieel voor de productie van schildklierhormonen en is seleen mede nodig voor een normale werking van de schildklier.
droge huid. traagheid in denken en handelen. langzame spraak. hese en krakende stem.
Vrijwel alle processen in het lichaam hebben die hormonen nodig. Als je geen schildklier hebt of een traag functionerende schildklier, worden al die processen verstoord. Mensen hebben het koud, zijn steeds moe, hebben een trage hartslag, last van haaruitval, een trage stofwisseling, gewichtstoename...
Door verbetering van de voeding en voldoende beweging kan het afvallen worden bespoedigd. Immers, de stofwisseling moet voldoende op gang komen. Mensen met een traag wer- kende schildklier kunnen dus wel degelijk goed afvallen als zij gevarieerd eten en gezond kiezen.
Een tekort aan schildklierhormoon is goed te behandelen met medicijnen. De standaard-behandeling van een te trage schildklier is het slikken van schildklierhormoon – levothyroxine (T4). Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vult het schildklierhormoon het tekort aan.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de goede werking van de schildklier, omdat het betrokken is bij de omzetting van het inactieve hormoon T4 in zijn actieve vorm T3.
Veel mensen met een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) hebben last van gewichtsproblemen. Ze komen een paar kilo's aan, ondanks dat ze gezond leven.
Tomaten en zeegroenten zijn allemaal goed voor dit vitale orgaan. Vooral zeegroenten zijn rijk aan jodium en daarmee zeer goed voor je schildklier.
Een schildklieroperatie wordt ook wel een strumectomie of thyreoïdectomie genoemd. Mensen kunnen goed leven zonder schildklier.
Bloedonderzoek schildklier
Om een daadwerkelijke diagnose te stellen, zal er bijna altijd een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Het bloedonderzoek gebeurt op verzoek van een arts en wordt uitgevoerd om erachter te komen hoe de schildklierfunctie is.
Koffie. Onderzoek heeft aangetoond dat koffie de opname van het schildklierhormoon (levothyroxine) remt. Zelfs als je enkele uren na inname van je schildkliermedicijn koffie drinkt, kan dat nog invloed hebben.
Het schildklier bloedonderzoek geeft door middel van onderzoek naar verschillende hormonen inzicht in de werking van de schildklier. In dit onderzoek wordt gekeken naar de hoeveelheid TSH, FT3 en FT4 in het bloed om zo meer te weten te komen over het functioneren van de schildklier.
Tot op vandaag is er echter nog te weinig onderzoek gebeurd naar de link tussen een vitamine D-tekort en de werking van de schildklier. Zo wordt bijvoorbeeld verondersteld dat een vitamine D- of vitamine B12-tekort vaker zou voorkomen bij patiënten met een trage schildklier.
Overige voedingstips bij een trage schildklier
Probeer genoeg ijzerrijke voeding te eten. IJzer is onder andere nodig voor de aanmaak van het schildklierhormoon in het lichaam. Het zit vooral in rood vlees, lever, haring, gevogelte, eieren, cacao en zaden.
Te trage schildklier
Je zult niet plots meer dan 20 kilogram bijkomen door een traag werkende schildklier, maar het kan wel om enkele kilo's gaan. Mensen die op consultatie komen en denken dat ze heel erg zwaar zijn geworden door schildklierproblemen, moeten we meestal ontgoochelen.