Verwarm de oven voor op 170 graden. Breng de varkensrollade op smaak met zout en peper. Smelt de (kruiden)boter in een pan en bak de rollade rondom bruin. Zelf draai ik de rollade rond met behulp van een tang.
Schuif het rooster iets onder het midden van de oven en zet de temperatuur voor rood of rose braden op 250(gewone oven) - 230 (hete lucht) graden en voor gaar maken op 220 - 200 graden. Doe de boter in een braadslede, reken per persoon 25 à 30 g, voor een rollade voor 10 personen dus ca. 1 pakje.
Gaar de varkensrollade tot een kerntemperatuur van 62°C. Keer de rollade in de pan, oven of op de barbecue regelmatig om.
De rollade in de oven gaar braden
Reken bij 175 graden ongeveer 45 minuten oventijd bij 1 kilo vlees.
Denk er wel aan om de varkensfiletrollade regelmatig om te draaien. Als u een kernthermometer, meet dan de kerntemperatuur. Voor varkensfiletrollade is 62 °C de juiste temperatuur.
De rollade is gaar als een vleesthermometer ca. 70 °C aanwijst of als u in de rollade prikt en er helder vocht uit komt. Leg de rollade op een snijplank en laat hem ca. 10 minuten rusten.
Is de rollade goudbruin? Laat 'm dan zo'n 15 minuten afkoelen. Leg de rollade met het bakvocht in een ovenschaal, prik een kernthermometer in de kern en zet de ovenschaal in de oven tot de kerntemperatuur van de rollade 59 graden Celsius heeft bereikt.
BRAAD-EN GRILLTIJDEN: Runderrollade (rosé gebraden): 25 minuten braden per 500 gram. Wil je de rollade well done gebraden, hanteer dan 30-35 minuten braadtijd per 500 gram. Laat een rollade na het braden of grillen altijd een aantal minuten rusten voordat je hem aansnijdt!
Zet het vlees in de voorverwarmde oven en houd de volgende richttijden aan: 1kg 60 minuten, 1,5kg 90 minuten en 2kg 120 minuten. Schep ieder kwartier een beetje bakvet over het vlees. Heeft het vlees na de richttijd de gewenste kerntemperatuur van 63 graden bereikt? Dan mag de rollade uit de oven.
Breng de rollade met zout en peper op smaak en leg in een braadpan. Schik de aardappelen en champignons rond het vlees en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel stukjes boter over vlees en groente, schenk de bouillon erbij en verwarm onafgedekt 80-90 minuten in de oven op 170-190 °C.
Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden. In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar. Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
BEREIDING. Leg de rollade op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de rollade ongeveer 50 minuten.
Varkensfiletrollade is een rollade van de filet, met name van de rug. Varkensrollade kan van meer delen worden gemaakt, zoals de procureur, de borstlap of de schouder. Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Bereidingswijze: De rollade eerst laten ontdooien op een bord in de koelkast. De ontdooide rollade in de oven op 180 graden circa 25 tot 35 minuten. Afhankelijk van de oven. Eenmaal ontdooid dit product niet opnieuw invriezen.
Als de varkensrollade goed is voorgegaard hoeft deze niet meer te garen in bijvoorbeeld een oven, maar alleen nog worden opgewarmd. Een mogelijkheid daarvoor is om het au bain-marie te verwarmen. Zet dan een ingevette pan of kom met daarin de rollade in heet (niet kokend) water tot het vlees voldoende opgewarmd is.
Je steekt de thermometer altijd in het dikste gedeelte van het vlees. Let hierbij erop dat je niet te dicht op het bot zit of op het vet. Bij het bot geeft de thermometer een te hoge temperatuur aan en rond vet vet juist te laag.
Verhit 100 gram boter op hoog vuur in een ovale pan. Vervolgens de rollade braden op hoog vuur tot het vlees rondom bruin is. Stap 2: Zet de pan zonder deksel in het midden van de oven. Bedruip de rollade iedere 20 minuten met het bakvet om uitdrogen te voorkomen.
Braad het vlees in 45 tot 60 minuten rosé tot gaar. Laat na het braden het vlees nog een 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
Rollade kan gemaakt worden van varken, rund, kalf, kip of kalkoen. Vaak wordt een rollade gemaakt van varkensvlees of rundvlees. Een varkensrollade kunt u maken van de procureur (nek van varken) of varkensfilet (rug van varken).
Het midden van de rollade moet dan een kerntemperatuur van 50°-55° Celsius bereiken. Als je je rollade echt medium-rare wilt, dan wil je een kerntemperatuur tussen 55°–58° Celsius en als je je runderrollade medium wilt hebben dan is de kerntemperatuur 60°-63°.
Verwarm de Airfryer voor op 200 graden. Schroei de rollade dicht 10 minuten op 200 graden. met de meter via de la naar buiten hangen.
“Die kun je prima van tevoren klaarmaken in de oven zonder dat je er omkijken naar hebt. Dan kun je zelf ook meer genieten!”
Rollades kunnen worden gemaakt van rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kip of kalkoen – of combinaties met rosbief, waarbij het vlees dat het snelst gaart in boterachtige broodjes wordt gestopt en gaar wordt gebakken tot het onweerstaanbaar mals is.
Rangschik de krieltjes, wortel, sperziebonen, champignons en bloemkool rondom de rollade. Bestrooi met peper en zout en strooi de rest van de rozemarijn en tijm erover.