Ingrediënten: TARWEBLOEM, 23,5% boter (MELK), water, suiker, gist, TARWEGLUTEN, zout, SCHARRELEI, meelverbetermiddel: E300, enzym (TARWE). Dit product kan sporen van noten bevatten.
Daarnaast zit in 1 croissant 8,4 gram vet, waarvan 4,4 verzadigd.
Er zitten 161 kilocalorieën in 1 stuk (40 gram) croissant. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'croissant'?
Er zit 8,4 gram vet in 1 stuk (40 gram) croissant, waarvan 4,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ingrediënten. Ingrediënten: TARWEbloem, 21% ROOMBOTER, water, gist, suiker, zout, TARWEGLUTEN, SCHARRELEI, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Nee. Een croissant is een luxe product. Het is een broodje van gerezen bladerdeeg.
Verschillen. Hoewel meergranen- en meerzadencroissants gezonder klinken dan een roombotercroissant, is dat verschil niet enorm groot. De 'gewone' croissant bevat ongeveer net zoveel vezels als de meerzadencroissant, soms zelfs meer. Meergranen bevat wel iets meer voedingsvezels: ongeveer 3,8 vezels per 100 gram.
"In Frankrijk eet men op zondagochtend een croissant in bed met een kop koffie, thee of warme chocolade", zegt Sébastien Roturier, de eerste Franse bakker die in Nederland een winkel opende.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie. Bladerdeegvarianten als het croissantje zie ik op mijn reizen trouwens over de hele wereld terug: van Zweden tot Spanje en India.
In 1 stuk (40 gram) croissant zit: 161 kcal energie. 8,4 gram vet. 4,4 gram verzadigd vet.
Croissant Roomboter 54×90 gram
De grote variant van de klassieke, gebogen croissant. Knapperig, luchtig en smeuïg door 16 laagjes deeg en bereiding met roomboter. De croissant heeft een gewicht van 90 gram.
Het is het verstandigst om je te houden aan 1 of 2 eetlepels (14 – 28 gram) per dag, in combinatie met andere gezonde vetten zoals olijfolie, noten, zaden, kokosolie, avocado's en vette vis. Kortom: Met mate roomboter eten vertoont samenhang met een kleiner risico op obesitas, diabetes en hartproblemen.
Als je gewone roomboter gebruikt is de kans groot dat het deeg niet perfect zal zijn. Daarom gebruiken de echte bakkers speciale “toerboter” (of “beurre sec”) met een hoger smeltpunt.
Stel, je hebt 250 gram boter/vet nodig voor een taart/cake. Dan vermenigvuldig je de 250 gram vet met 0,82. De uitkomst hiervan deel je door 0,92 en de uitkomst hiervan is de hoeveelheid olie die je nodig hebt bij de taart/cake. Even simpel uitgelegd: 250×0,82=205 en 205:0,92=222,8 gram.
Als je het lekker vindt, gewoon doen, maar het heurt niet. Van een croissant trek je kleine stukjes die je zonder boter of beleg oppeuzelt. Jam overheerst de speciale licht zoete smaak van de lekkernij teveel...
Wie niet naar de bakker wil, maar zelf een croissantje wil afbakken heeft met diepvriescroissantjes van Délifrance de lekkerste in huis. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Délifrance (€2,15 voor 6 stuks) is de enige in de test die van het testpanel een 'zeer goed' krijgen voor de smaak.
In 1839 startte de Weense zakenman August Zang een bakkerij genaamd Boulangerie Viennoise in Parijs. Daar verkocht hij typische Weense broden en lekkernijen, waaronder de kipferl, de voorloper van de croissant.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
De croissant is een broodje van bladerdeeg en heeft de vorm van een halve maan. Daar is hij ook naar vernoemd. Het Franse woord croissant betekent in het Nederlands 'wassendemaan' of 'halve maan'.
Croissant veel vetter
Een croissantje bevat 161 kilocalorieën en ook meer vet: 8,4 gram om precies te zijn, waarvan 4,4 gram verzadigd. In het Franse ontbijtbroodje zit verder 3,8 gram eiwit, bijna 17 gram aan koolhydraten, 1 gram vezels en 0,46 gram zout.
De vorm croissant is het tegenwoordig deelwoord van het Franse werkwoord croître ('groeien'). Het betekent letterlijk 'groeiend', maar het wordt ook gebruikt in de betekenis 'wassende maan'. Het Franse croissant 'halvemaanvormig broodje', is een vertaling van het Duitse Hörnchen 'halvemaantje'.
Het broodje werd destijds alleen maar verkocht door Weense bakkers in Parijs. Verwijzingen naar de croissant waren er überhaupt niet voor 1850. Ook het bestaan van de kipferl valt niet samen met de belegering van Wenen. De eerste referentie naar een halvemaanvormig broodje in Wenen stamt al uit 1227.