Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Stiekem zou het hartstikke lekker zijn om 4 uur van je slaap in te leveren voor leuke dingen. Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht.
Kortslapers en langslapers
Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap. Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht.
Af en toe een nacht niet goed kunnen slapen, is niet zo erg. Dat heeft vooral gevolgen voor de dag erna. U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
De gevolgen van slaaptekort op de lange termijn
Ook is het mogelijk dat je gaat hallucineren. Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Als u last heeft van een slaaptekort wordt u vermoeid wakker en heeft u moeite met functioneren door de dag heen. Tijdens periodes waarin u veel stress of spanning ervaart, slaapt u vaak minder goed. Meestal gaan de klachten dan vanzelf over als u het probleem aanpakt of als de stressvolle periode voorbij is.
Dat kan niet, toont Amerikaans onderzoek. De verstoorde stofwisseling die slaapgebrek veroorzaakt, is met een paar extra weekenduren niet ongedaan te maken. Slaap werkt niet alleen in op de stofwisseling. Het afweersysteem en hart- en vaatstelsel lijden ook onder slaapgebrek.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Hoeveel uur slaap heeft een volwassene nodig? Als volwassene (26 tot 64 jaar) zou je aan 7 tot 9 uur genoeg moeten hebben. Uitzonderingen daargelaten. Senioren (65+) hebben nog minder slaap nodig, namelijk 7 tot 8 uur.
Blijf niet langer dan normaal in bed liggen en doe wat je altijd doet. Maak een ommetje of ga fietsen en eet voedzame maaltijden. Drink veel water en thee. Vooral groene thee kan helpen, dat bevat minder cafeïne dan koffie maar bevat wel L-theanine, waardoor je wat kalmeert.
nee, jammer genoeg niet. Er is genoeg bewijs dat slaaptekort nadelig is en mensen er niet aan gewend geraken. Op korte termijn vermindert te weinig slaap immers de concentratie en in extremere mate kan het mensen verward en bedroefd maken.
Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder? Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.
Het is een fabeltje dat sommige mensen aan vijf uur slaap per nacht voldoende hebben, terwijl anderen meer dan zeven uur nodig hebben. 1 tot 3 procent van de bevolking heeft genoeg aan zo'n vijf uur slaap per nacht.
Je lichaam slaat zijn herstelperiode over.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Misschien is het wel het laatste waar je aan wilt denken na een slechte nacht, maar ik wil je het nadrukkelijke advies geven om het toch te doen: beweeg! Ren een rondje door de wijk, ga een uurtje naar de sportschool of maak een lekker fietstochtje. Het verbetert je stemming en geeft je energieniveau een flinke boost.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
Zorg voor extra licht
Houd jezelf daarom wakker met extra felle lampen binnen. Of maak buiten een wandeling van minimaal een half uur, dan krijg je meteen wat frisse lucht en lichaamsbeweging. Heb je vaker last van slecht slapen? Sta dan juist eerder op en breng een heel uur buiten door in het ochtendlicht.
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen heel sterk te beïnvloeden. Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan.
In het bijzonder blijken de power naps van twintig minuten effectief te zijn. Die periode is namelijk lang genoeg om van de voordelen te genieten, maar kort genoeg om traagheid en verwarring na het slapen, ook wel slaapinertie of slaapmatheid genoemd, te voorkomen.