Hoewel hotdogs zeer populair zijn in Amerika, hebben ze hun roots in Duitsland. Meer bepaald in Frankfurt, waar de eerste worsten volgens historici al in de vijftiende eeuw gemaakt werden. Slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de snack zoals we die nu kennen.
Hot dogs zijn worstjes die gemaakt worden van diverse soorten vlees, waaronder rund, kip of varken. Hot dogs kunnen worden gemaakt met of zonder vel, waardoor het specifieke "knakken" verdwijnt. Frankfürter worsten worden gemaakt van alleen varkensvlees en afgestopt in een schapendarm.
Een verhaal gaat over een Duitse immigrant, die de worstjes verkocht in broodjes met zuurkool, vanaf een trekkar in de New Yorkse wijk de "Bowery" vanaf 1860.
Een traditioneel hotdog-worstje bestaat uit varkensvlees, rundsvlees én kip.
De schrijfwijze varieert in de verschillende woordenboeken: 'hot dog', 'hotdog', 'hot-dog'. Al van in 1860 bestond in Amerika de gewoonte om warme worstjes, gesandwicht tussen de twee helften van een puntbroodje, te eten.
Hoewel hotdogs zeer populair zijn in Amerika, hebben ze hun roots in Duitsland. Meer bepaald in Frankfurt, waar de eerste worsten volgens historici al in de vijftiende eeuw gemaakt werden. Slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de snack zoals we die nu kennen.
Hema verkoopt drie soorten hotdogpakketten: kip, varken en vegan. Hema geeft op de verpakking aan welke producten erin zitten. In de kipvariant zijn dat een vegan broodje, een worst van kip en een saus die vegan is.
In 1880 werden deze warme Duitse worsten op een broodje in Amerika verkocht tijdens een baseballgame. Een tekenaar maakte hier een tekening van, maar kon de Duitse naam voor teckel niet goed spellen. Daarom maakt hij er "hot dog" van!
Wat is er nou gezond aan een hotdog? De originele hotdog is inderdaad allesbehalve voedzaam. Het wordt net als een frikandel gemaakt van vleesresten (oh bah!) Maar uiteindelijk ziet het eruit als een worstje: een hotdog.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Zwan Frank worstjes mosterd. Zwan Frank worstjes mosterd kun je wel als extraatje eten.
Van daar heeft zuurkool onder de naam choucroute (verbastering van Sauerkraut) een opmars gemaakt, en maakt inmiddels deel uit van de Franse keuken (hoewel het voornamelijk in de Elzas wordt gegeten). In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam Sauerkraut.
Waarschijnlijk is zuurkool van oorsprong afkomstig uit het noorden van China. Vervolgens is het met verschillende volkeren via volksverhuizingen naar Europa gekomen. In Oost Europa wordt er traditioneel veel zuurkool gegeten en is het verder verspreid naar West Europa en de Verenigde Staten.
Volgens de rijke historie van zuurkool zijn het de Tartaren (een Mongools ruitervolk) geweest, die zuurkool ontdekt hebben. De Mongolen vonden het maar lastig om de witte kool mee te slepen op hun tochten. Daarom werd de witte kool fijn gesneden zodat het beter te vervoeren was in hun zadeltassen.
Worst is bijna zo oud als de wereld zelf, maar slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de hotdogworst zoals we die nu kennen. Hij nam zijn uitvinding mee naar de grootste nabijgelegen stad en daar werd zijn worst bekend als de 'Frankfurter'.
Knakworsten heten zo omdat ze knakken.
Weense worst
Deze uit een mix van rund- en varkensvlees geproduceerde worstjes werden door Johann Georg Lahner (1772–1845), een in Frankfurt opgeleide slager, "Frankfurter" genoemd. Dit wereldwijde succes had tot gevolg dat de Weense worstjes in Oostenrijk, Noord-Amerika en andere landen "Frankfurter" genoemd werden.
Reken op 2 à 3 hotdogs per persoon.
De kampioen hotdogs eten, de Amerikaan Joey Chestnut (37), heeft zondag zijn eigen record verbroken. Tijdens een wedstrijd in New York verorberde hij 76 stuks in 10 minuten.
Welke worst voor de hotdog? Meestal wordt worst uit blik genomen, omdat deze worsten vaak wat sappiger en zachter zijn, en dat is nu juist het kenmerk van een goede hotdog. Daarom worden meestal frankfurters of knakworsten gebruikt. Je kunt overigens ook verse knakworst gebruiken.
Frankfurter Würstchen wordt alleen gemaakt in Frankfurt, Duitsland. In feite is het een beschermd klasse van worst die eigenlijk een wet heeft waarin staat dat alleen knakworsten die in Frankfurt zijn gemaakt de naam mogen gebruiken! Hotdogs worden over de hele wereld gevonden!
Onze tip: gebruik een bakje van aluminium hierdoor blijft hij nog langer warm. En dit alles gratineer je in de oven.
Verwarm de oven voor naar 160° Celsius. Verwarm de hotdogs met het vocht in een pannetje totdat het vocht gaat dampen. Als de oven warm is leg je de hotdog broodjes voor ongeveer 3 tot 4 minuten in de oven. Snij de broodjes aan de bovenkant over de lengte open en leg hierin een warme hotdog.
De rookworst bestaat voor het grootste gedeelte uit restjes varkensvlees, die niet in de supermarkt verkocht kunnen worden. Ook zitten er zout, peper, smaakversterkers en conserveermiddelen in de worst. Bij de slager zit de rookworst in de dunne darm van een varken.
Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt.
Varkenshaasje. Deze supermalse filet uit de rug van het varken is een van de meest verfijnde stukjes varkensvlees die je in de toog bij de slager kan vinden. De rugspier bevat weinig bindweefsel en vet waardoor het heel mager en mals is. Een varkenshaasje braad je kort tot het rosé is.