Als je in een situatie verkeerd waarbij je echt super veel zin in thee hebt, maar geen zeef dan is een kaasdoek een goed alternatief. Kaasdoeken zijn te vinden in kookwinkels en zijn perfect voor het zeven van bijvoorbeeld soep of thee.
Ook als je geen zeef hebt kan je bloem gemakkelijk luchtiger maken, gebruik dan bijvoorbeeld een heel fijn vergiet. Je zal zo niet alle oneffenheden kunnen verwijderen maar je bloem wordt in ieder geval luchtiger. Ook zou je met een garde in een kom bloem kunnen kloppen om het wat luchtiger te krijgen.
met een elastiek over een flinke pan heen en giet de soep erop. De bouillon loopt door het doek heen, alle ingrediënten (kippenvlees, groenten etc) blijven op het doek liggen. Leg een laag keukenpapier in een vergiet en je kunt zo filteren.
Een keukenzeef kan je voor verschillende bereidingen gebruiken. Zelf gebruik ik de zeef het meest voor het zeven van bloem en meel maar je kan er bijvoorbeeld ook sauzen of soepen mee 'passeren'. Alle fijne en dunne ingrediënten gaan door de zeef en de grotere stukjes blijven achter.
In plaats van kaasdoek kan je ook een schone, niet pluizende katoenen theedoek gebruiken. Spoel de doek voor gebruik goed met water om eventuele restjes, geuren of smaakjes van wasmiddel of wasverzachter te verwijderen. Wring goed uit!
Bij Xenos vind je diverse soorten zoals een meelzeef, fijne zeef, grove zeef, een kleine zeef, mini zeef of grote zeef. We hebben zelfs een ultra fijne zeef. Tip: Gebruik een cocktailzeef bij het maken van cocktails zodat er geen pitjes of ijs in je drankje komen.
De bolzeef is waarschijnlijk de meest bekende zeef onder de keukenzeven. De zeef is een handig hulpstuk in de keuken tijdens het koken en bakken. Er zijn diverse formaten beschikbaar. Een grote bolzeef is handig voor het zeven of uitlekken van grotere hoeveelheden voedsel.
Een keukenzeef kan je voor verschillende bereidingen gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een fijne zeef of meelzeef voor het zeven van bloem en meel. Daarmee bak je als een echte prof, want als het meel een fijnere, luchtigere structuur krijgt, worden je broden en gebak smeuïger en luchtiger.
Bolzeef Een bolzeef kan gebruikt worden voor alles wat gezeefd moet worden. Het wordt onder andere gebruikt voor het zeven van soepen en sauzen, maar ook voor het strooien van poedersuiker. Puntzeef Een puntzeef wordt ook wel een chinois genoemd. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld bouillon te zeven of filteren.
Je kunt ook met de hand pureren. Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite. Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren.
Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.
Het zeven van bouillon
Als je de bovenste zeef weglaat, zou de doek snel verstoppen, bovendien is de doek dan moeilijker schoon te maken. Uit de bovenste zeef kun je de stukken vlees halen. Dat soepvlees is nog erg lekker. Behalve in de soep doen, kun je er ook andere gerechten mee bereiden.
Je kunt normale bloem goed vervangen door amandelmeel. Bijvoorbeeld omdat je glutenvrij moet eten, of omdat je het leuk vindt om een beetje te experimenteren met smaak en structuur. Houd er rekening mee dat bloem zorgt voor luchtigheid en dat amandelmeel een wat steviger en compacter eindresultaat geeft.
Wanneer gebruik ik bloem of meel? Bloem is fijner van structuur en het heeft minder vezels. Hierdoor is bloem doorgaans beter geschikt voor het bakken van koekjes en cake. Meel is juist veel terug te vinden in recepten voor broden en kan ook in pannenkoeken.
Een roerzeef wordt ook wel een passe-vite, draaizeef en passeerzeef genoemd. Het is een handige keukenhulp dat voedsel maalt en pureert. Ideaal voor het maken van bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Werking. De werking van zeefbochten berust op het ontwateren van een vloeistofstroom door gebruik te maken van zwaartekracht. Door de toepassing van een speciaal hiervoor ontwikkeld zeefdek, wordt de vaste stof geremd en aan elkaar geplakt volgens het sneeuwbaleffect.
De termen worden dikwijls door elkaar gebruikt maar er is wel degelijk een verschil in nuance. Een zeef heeft een fijnmazig raster waar je bijvoorbeeld klontjes mee uit je bloem of saus kunt halen. Een vergiet kan gemakkelijker grote inhoud hebben, heeft veel minder gaatjes en heeft dus een grovere structuur.
Een puntzeef, ook wel chinoise of chinois, is een zeef die wordt gebruikt in de keuken om bijvoorbeeld bouillon te “passeren” (keukenterm voor zeven of filteren). Soms wordt in het chinoise een passeerdoek gelegd.
Een chinois is een puntzeef die wordt gebruikt in de keuken om bijvoorbeeld bouillon te "passeren" (= keukenterm voor zeven of filteren). Het voordeel van deze zeefvorm is dat de vloeistof vanwege het Coandă-effect in een straal naar een kleinere pan of schaal kan worden gepasseerd.
Deze hack biedt uitkomst: zet het vuur aan en houdt de zeef kort boven de vlam. Let op dat je de zeef niet té dicht bij de vlam houdt, om brandgevaar te voorkomen. Op deze manier verbranden de etensrestjes en kun je ze zó met een afwasborstel wegpoetsen.
Voor melkkefir kunt u het beste met de grootste zeef (18 cm) werken. Wel kunt u deze zeef ook gebruiken om bv. melkkefirkorrels uit een grotere pot te scheppen.
Als neteldoek
Heel wat recepten vragen om een netel- of kaasdoek. Vaak is die perfect vervangbaar door een doodgewone keukenhanddoek. Probeer het maar eens uit met deze tomatenconsommé, mattentaarten of notenwijn.