Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
In de voorgaande kwartalen was deze stijging 6,6% (1e kwartaal 2022) en 6,3% (4e kwartaal 2021). De gemiddelde prijs van een huis in Spanje neemt daarmee harder toe, in vergelijking met de voorgaande kwartalen. Wat kost een huis in Spanje nu? De gemiddelde huizenprijs in Spanje bedraagt nu 1.685 euro per m2.
Belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het klimaat. Juist in het noorden van Europa zijn de zomers niet zo stabiel, maar ook in de winter is het beter toeven aan de Middellandse Zee. Vooral het hogere aantal zonne-uren maakt een wereld van verschil.
Spanje is officieel gezondste land om te wonen in Europa. Ondanks de economische problemen, is Spanje nog steeds de gezondste plek om te wonen in Europa en mogelijk wel de hele wereld, volgens het medische tijdschrift Lancet, met een gemiddelde van 70,9 jaar gezond leven en een levensverwachting van 81,4 jaar.
Dit klinkt waarschijnlijk veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen wel bekend in de oren en feit is dat praktisch alle woningen in Spanje voorzien zijn van “persianas”, “porticones” of “contraventanas” die deels als functie hebben om voor meer intimiteit te zorgen en deels dienen voor de veiligheid ...
1.506 woningen werden door Nederlandse residenten in Spanje gekocht en 3.145 woningen door Nederlandse niet-residenten. Daarbij gaven Nederlanders gemiddeld 2.298 euro/m2 uit in het tweede en 2.100 euro/m2 in het eerste halfjaar van 2021.
In sommige opzichten kan de situatie in Spanje vergeleken worden met die van Nederland. Dat geldt vooral voor het tekort aan sociale huurwoningen en de stijgende huurprijzen in de vrije sector. Een koopwoning tekort is er niet in Spanje want er staan volgens de laatste officiële telling miljoenen woningen leeg.
Hoewel u een woning in Spanje kunt kopen zonder inwoner te worden of een lokale Spaanse bankrekening te openen, heeft u een NIE nodig. Uw NIE is verplicht om transacties in Spanje uit te voeren - vooral onroerend goed aankopen, aangezien uw NIE op uw eigendomsbewijs zal verschijnen.
Inbreng eigen middelen
Bij het kopen van een huis in Spanje, is het mogelijk om als niet-resident maximaal 70% van de verkoopprijs (of taxatiewaarde, die vaak lager ligt) te financieren. De overige 30% van de verkoopprijs zul je zelf moeten kunnen inbrengen.
In minder bekende landelijke streken als Castilië-La Mancha, Castilië en Leon en de wijnstreek La Rioja, vind je gemakkelijk een goedkope boerderij in het idyllische Spaanse landschap. Een aantal van de goedkoopste huizen die in Spanje te koop staan vind je in de dorpen en steden van deze streken in het binnenland.
De meeste Nederlanders kiezen voor kustplaatsen, omdat men hier zelfs tijdens de wintermaanden van het mediterrane klimaat kan genieten. In het noorden en midden van Spanje is het klimaat bijna hetzelfde als in Nederland. De Costa Blanca aan de Oostkust is dan ook de uitverkoren plaats om te overwinteren.
De Spaanse Nederlanden is de benaming voor de Habsburgse Nederlanden van 1556 tot aan 1715. Tot 1581 stonden de Spaanse Nederlanden ook bekend als de Zeventien Provinciën.
Alicante, Spanje
Het is officieel: Alicante is de zonnigste stad van Europa! Met gemiddeld 349 zonuren per maand is Alicante de ultieme bestemming voor zon zoekende reizigers.
Wonen in Spanje is goedkoper dan wonen in Nederland. De huurprijzen en de prijs van levensmiddelen liggen een stuk lager dan bij ons. Het leven in Spanje een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. De gemiddelde huurprijs en de kosten voor je levensonderhoud zijn lager dan in Nederland.
De meeste voorkomende reden waarom mensen willen emigreren naar Spanje is misschien wel vanwege een buitenlandse partner of voor werk. En dit zijn ook nog eens de grootste groepen die na enkele jaren weer terugkeren naar het land van herkomst.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
In Spanje is vermogensbelasting verschuldigd over de waarde van tweede woningen, waarbij (hypothecaire) financieringsschulden aftrekbaar zijn en een vrijstelling geldt van € 700.000 per persoon. Daarboven geldt een tarief van 0,2% tot 2,5%.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Hieruit blijkt dat Spanje in 2021 circa 871.000 leegstaande woningen telt. Een groot verschil met de 3,4 miljoen van INE.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
We hebben winkels in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Spanje en Slowakije. We bevoorraden de winkels meerdere keren per week vanuit onze distributiecentra in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Slowakije en Polen.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.