Fibromyalgie is een voorbeeld van Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) – klachten die langer dan enkele weken duren en waarvoor tijdens diagnostisch onderzoek geen afwijking wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart.
Psycho-affectieve stoornissen komen veel voor bij fibromyalgie. Deze patiënten hebben over het algemeen minder positieve stemmingen en zijn minder extravert dan andere pijnsyndromen. Fibromyalgie patiënten hebben meer kans op het krijgen van een psychiatrische aandoening.
In de DSM-IV wordt fibromyalgie ongedifferentieerde somatoforme stoornis genoemd, die bestaat uit: A. Eén of meer fysieke klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid, verlies van eetlust, problemen met het maag-darmkanaal of urinewegen).
Fibromyalgie ontstaat vaak na een periode van stress. Fibromyalgie wordt samen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en prikkelbaar darm syndroom (IBS) gezien als stres gebonden pijn-en uitputtingssyndromen.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Wat zijn de klachten bij fibromyalgie? De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en reuma? Reumapatiënten hebben steeds erger wordende klachten aan hun gewrichten. Met name pijnklachten. Fibromyalgie geeft ook gewrichtspijn, maar heeft daarnaast nog veel meer (pijn)symptomen.
Dit kan op een totaal onverwacht moment komen, zonder aanleiding. Ze heeft dan ernstige pijn, verkrampt helemaal en kan onmogelijk nog iets doen. Dit duurt enkele uren en daarna heeft ze nog weken nodig om hiervan te herstellen, in deze weken ligt ze in bed, kan ze alleen eruit om naar het toilet te gaan.
Verwant aan elkaar. Fibromyalgie, CRPS en Sudeck zijn dus verwant. Zij vallen als een groep in de groep van chronische overlappende pijnaandoeningen.
De Wereldgezondheidsorganisatie erkent fibromyalgie als ziekte. De Nederlandse overheid neemt dit echter niet over. Mensen met fibromyalgie voelen zich vaak niet serieus genomen door het UWV. Het UWV stelt fibromyalgie niet anders te beoordelen dan andere ziekten of aandoeningen.
Mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren veel pijn en stijfheid in hun lichaam. Dit kan hen zo belemmeren dat het hun dagelijks activiteiten verstoord, waaronder werken. Door de pijn wordt het soms lastig om goed te functioneren. Het UWV stelt echter dat iemand met fibromyalgie mag en kan werken.
Fibromyalgie is chronisch: de ziekte gaat niet over. De pijn kan wel wat minder worden na een tijd. Na stress of te veel doen hebt u juist meer pijn. Door goed om te leren gaan met fibromyalgie, kunt u de invloed van de pijn op uw leven kleiner maken.
De behandelingen krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Fibromyalgie staat niet officieel vermeld als psychische aandoening, maar je hebt er wel een verwijzing van je huisarts voor nodig. Je huisarts kan aangeven dat de psychische klachten na aanleiding van fibromyalgie zijn ontstaan. Dan krijg je het vergoed.
De diagnostiek van chronische gegeneraliseerde pijnklachten bestaat uit lichamelijk onderzoek en summier laboratoriumonderzoek. Activerende behandeling heeft een bewezen positief effect op het algemeen welbevinden van patiënten.
Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Behandeling Fibromyalgie
Medicijnen zijn niet nodig om van Fibromyalgie af te komen of om de klachten te verminderen. Paracetamol wordt aangeraden als de pijn zodanig is, dat je het niet verdraagt. Belangrijk is om te blijven bewegen, zo blijft de conditie op peil en kan er dus niet heel veel gebeuren.
De pijn bij fibromyalgie kan van patiënt tot patiënt verschillen. Veel mensen beschrijven het als een brandende of een 'speldenprik' gevoel' dat vergelijkbaar is met een slapende voet of hand. Anderen beschrijven de pijn alsof ze door een gehaktmolen zijn gehaald.
We merken dit aan problemen met de stoelgang zoals diarree of verstopping. In dat geval hebben de schadelijke bacteriën zich te veel vermenigvuldigd. Een disbalans in de darmen kan ontstaan door een infectie, ziekte, bestraling, operatie, verkeerde voeding of medicatie zoals Tramadol en Diclofenac.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Magnesium werkt ontspannend voor de spieren. Magnesium is daarom een veelgebruikt mineraal door personen met fibromyalgie.
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.