In principe maken je darmen bijna altijd geluid. Ze zijn continu bezig om de boel schoon te maken, het voedsel te bewegen en spijsverteringsappen aan te maken. Meestal hoor je hier niets van. "Vooral als er sprake is van te veel gas krijgen mensen eerder last van rommelende darmen.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
Veel mensen ervaren wel eens last van hun darmen, vaak is het onschuldig, maar in sommige gevallen is het verstandig om een arts te zien. Indien de klachten langer dan 3 weken aanhouden, adviseren wij u een arts te raadplegen. Uw arts kan dan samen met u uw klachten nagaan en zo nodig vervolgonderzoek aanvragen.
Voeding en intolerantie
Gluten, lactose of andere voedingstoffen kunnen namelijk voor darmklachten zorgen. Zie je een patroon van terugkerende klachten? Probeer dan je voedingspatroon bij te houden of laat je testen bij de dokter. Je voedingspatroon kan ook een negatief effect hebben op je darmflora.
Normale darmgeruisen variëren sterk in intensiteit, klanksamenstelling en de frequentie waarmee ze optreden (geluid 1). De normale frequentie van hoorbare geluiden varieert van 30/min tot helemaal geen geluid in een periode tot maar liefst 4 min.
Vezels: eet 30 tot 40 gram vezels per dag, deze vind je in graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havermout e.d. Ook groente, fruit, peulvruchten en noten en zaden zijn vezelrijk.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Hoe weet ik of mijn darmflora in goede staat is? “Eigenlijk kun je dat zonder onderzoek van je ontlasting niet weten. In het laboratorium kan aan de hand van DNA-technieken exact de samenstelling van jouw microbioom vastgesteld worden. Maar als je geen klachten hebt, heb je er niets aan om dat te weten.”
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Dit gebeurt vooral als je regelmatig eet. Je lichaam is er dan aan gewend om op vaste tijdstippen voedsel binnen te krijgen en je maag stelt zich daarop in door alvast in beweging te komen. De medische term voor het knorren is borborygmie en het is dus eigenlijk een teken van een gezonde spijsvertering en darmwerking.
Bij darmspoelen wordt water ingebracht in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hierdoor komt het water samen met de ontlasting vrijwel gelijk weer naar buiten. Het darmspoelen wordt gedaan met een spoelkatheter. Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht.
Het reinigen van de darmen kan helpen om een goede stoelgang te behouden en de kans op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik, diarree en maagpijn te voorkomen.
Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is.
Yakult is met ruim twee suikerklontjes per flesje niet beter, net als Activia: bijna tien klontjes per bak van 400 gram. Nog een belangrijk verschil is dat de fabrikant van het pak yoghurt niet kan zeggen wat de gezondheidsvoordelen van zijn yoghurt zijn.
Naarmate het voedsel uit de maag verdwijnt, blijven er gassen, vloeistoffen en wat vaste bestanddelen over. Als dat boeltje door je darmen verder wordt samengeperst, dan ontstaat het bekende geknor. Dat betekent dus niet per se dat je honger hebt, maar vooral dat je al hebt gegeten.