Bewaar lege batterijen veilig in een doosje
Plaats het op een droge en goed geventileerde plaats. Lege batterijen bewaar je best op kamertemperatuur, dus stop het doosje zeker niet in de koelkast en plaats het niet in de buurt van de oven. Bewaar ook geen kleine batterijen in pillendoosjes of samen met medicijnen.
Zowel interne als externe factoren (bijvoorbeeld blootstelling aan hogere temperaturen) kunnen het zelfontladingsproces versnellen. Omdat een batterij bij lang bewaren te veel energie verliest om nog bruikbaar te zijn, heeft een Alkaline batterij een houdbaarheid van maximaal 5 jaar.
Batterijen lopen héél langzaam leeg
Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude. Maar om de batterijen daarom in de koelkast te leggen is geen goed idee. Simpelweg omdat de koelkast te koud is. De ideale temperatuur om je batterijen te bewaren is bij een temperatuur tussen de 15 tot 17 graden.
Door ze in de koelkast te leggen, kun je de levensduur van je batterijen verlengen. Batterijen kunnen namelijk langzaam leeglopen wanneer je ze lang bewaart. Koele temperaturen zorgen ervoor dat de accu langer meegaat.
Hoe lang een batterij bewaard kan worden hangt af van het soort batterij. Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar.
Batterijen en accu's werken minder goed bij lage temperaturen. Daarom merk je bijvoorbeeld dat je telefoon of elektrische fiets het minder goed doet in de winter dan in de zomer.
Simpel trucje
In dat geval kan je de batterij gewoon op de grond laten vallen om te zien of ze stuitert. Komt ze terug omhoog, dan kan je er zeker van zijn dat je ze beter naar een verzamelpunt voor lege batterijen brengt. Nieuwe alkalinebatterijen kunnen immers niet stuiteren.
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar.
Het belangrijkste is de temperatuur: tussen -10 en +50 graden Celsius is het beste voor de batterij. Denk aan een droge kelder, de garage of een goed geïsoleerd schuurtje. Bewaar de accu op een veilige plaats en zorg dat kinderen er niet bij kunnen.
Lithium batterijen gaan nog langer mee, zijn beter bestand tegen vorst en kunnen een hoger piekvermogen leveren. Je gebruikt ze in apparaten die in korte tijd veel vermogen nodig hebben, zoals een cameraflitser.
Lithium 3V knoopcellen hebben een lange houdbaarheid. Op de batterij of verpakking staat een houdbaarheidsdatum, hou deze altijd in acht en gebruik de batterijen niet meer als die datum is verlopen. Tip, bewaar batterijen op een vaste plek en zorg dat je nieuwe en gebruikte batterijen gescheiden houdt van elkaar.
Wanneer de polen van verschillende batterijen met elkaar in aanraking komen (bijvoorbeeld als je ze na gebruik in een la legt), bestaat de kans dat deze restspanning voor kortsluiting zorgt. Het is daarom belangrijk dat je de plus- en minpool van lege knoopcellen en 9 Volt batterijen afplakt met tape of plakband.
Gemiddeld 107 batterijen in huis
Een Nederlands huishouden heeft gemiddeld 107 batterijen in bezit. Nieuwe, lege én gebruikte. Verreweg de meeste batterijen zitten in apparaten, wel 69.
Je smartphone, mobiele telefoon of speelgoed met batterij mag samen met de oplader in de bak voor kleine elektrische apparaten. Dat is belangrijk want batterijen en accu's kunnen vlam vatten. Lever ze daarom op de juiste plek in en gooi ze niet op een andere manier weg.
Actie jouw lege batterijen zijn geld waard
In alle Handyman winkels krijg je namelijk 10% korting op de aanschaf van nieuwe batterijen wanneer je 10 gebruikte exemplaren inlevert.
AA-lithiumcellen hebben een houdbaarheid van maximaal 9 jaar, en ze kunnen veel langer meegaan dan de meeste andere AA-types in de juiste soorten apparaten.
Een lege batterij daarentegen zal een beetje stuiteren, omdat er bij de chemische reacties een gas vrijkomt dat de batterij een beetje doet botsen. (Kleine opmerking: deze test werkt énkel bij alkaline-batterijen. Bij alle andere soorten batterijen lukt dit niet of is het zelfs wat gevaarlijk.
Alkaline batterijen kunnen veel minder lang bewaard worden dan lithium varianten. Een normale AA batterij kan al snel 3-5 jaar bewaard worden , lithium AA batterijen tot wel 10 jaar.
De accu is het kwetsbaarste onderdeel van de e-bike. Door een harde val of fout opladen kan de accu namelijk in brand vliegen en is dan bijna niet te blussen. De boodschap van deskundigen: wees lief voor de fietsaccu. Ga er voorzichtig mee om.
Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'.
Batterijen in kerstverlichting buiten.
Als u kerstverlichting voor buiten heeft, dan adviseren we hier lithium batterijen in te gebruiken. Bij AA-formaat kunt u dan het beste voor AA lithium batterijen kiezen. Lithium batterijen werken beter bij koude temperaturen dan alkaline batterijen.