Na het eten drinken veel Italianen nog een digestif, zoals limoncello (citroendrank) of een espresso om je grote maaltijd van zojuist iets makkelijker te kunnen verteren.
Wijn hoort bij eten. Italianen wachten dan ook het liefst totdat het eten op tafel staat met het drinken van een bijpassende wijn. En dat kan van alles zijn, maar bijna altijd van eigen bodem, of specifieker: van de eigen regio. Italië is een wijnland bij uitstek, elke streek heeft zijn eigen autochtone druivenrassen.
Italianen zijn echte koffiepuristen en drinken voornamelijk espresso. Natuurlijk drinken Italianen ook cappuccino, maar nooit na 11 uur. Als toerist wordt je vaak nog meewarig aangekeken als je na 11 uur een cappuccino besteld.
Italiaanse digestieven, Grappa, Limoncello, Cynar, Nocino, Fernet, Aperol, Sambuca, mirto.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
Het ontbijt wordt vergezeld met cappuccino of warme melk (waarin ze de koekjes dopen). Van sterke koffie is in de ochtend nog geen sprake, die bewaart de Italiaan voor na de lunch.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza. Bier is minder gevoelig dan wijn voor bijvoorbeeld het zuur van tomaat of vet van kaas. De meeste (rode) wijnen kunnen daar niet goed mee uit de voeten.
Slaapgedrag Italianen versus Nederlanders
Opvallend is dat de Italianen het doen met slechts 7,09 uur sonno, slaap, per nacht. Hekkensluiter is Turkije. Daar slapen ze maar 6,50 uur per nacht.
Als je elkaar een eerste keer ontmoet, gebeurt de begroeting met een handdruk, waarbij men dan zegt Piacere, wat zoveel betekent als "aangenaam om je te leren kennen" (zoals het Fanse Enchanté). Aan de telefoon neem je af met Pronto, wat letterlijk "klaar" of "dadelijk" betekent.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.
Espresso. De espresso is in Italië erg sterk in smaak door een donker brandprofiel van de koffiebonen en toevoeging van extra robusta koffiebonen. Robusta geeft de Italiaanse koffie meer kracht en cafeïne. Het is ook heel normaal suiker toe te voegen aan een espresso om zo de bittere smaak te onderdrukken.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Ga bij je eerste Napolitaanse pizza in Italië voor de klassieke margherita, zodat de korst en de saus de hoofdrol spelen. Oh, en eten doe je door een stuk doormidden te vouwen en met de hand op te eten.
Zoals in Frankrijk het stokbrood niet weg te denken is, vind je in Italië overal de ciabatta: slof of pantoffel in de moedertaal. Grappig genoeg bakken juist de Italianen hun ciabattas met de Franse slag.
Het is gebruikelijk handen te schudden, elkaar aan te spreken met een titel (dottore, ingegnere, ragioniere, avvocato enz.), elkaar niet te tutoyeren, maar tegelijkertijd moet u zich niet verbazen als de mensen tijdens het spreken regelmatig gebaren maken, soms met een hardere stem spreken dan u gewend bent en elkaar ...
Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel. Wordt u aan vrienden van vrienden voorgesteld, dan krijgt u ook een vluchtige kus.
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.