Reukzintuigen zijn de sterkste zintuigen die je hebt en het juiste geurtje kan veel met je stukje zeep doen.
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Reuk is van nature je sterkste zintuig. Dit wordt vaak vergeten omdat iets wat je hoort of ziet makkelijker te beschrijven is. Je reukzin helpt je dus met het proeven van eten en drinken.
Geuren doen zeker wat met onze emotie. Je wordt rustig, blij, energiek of opgewonden worden van het ruiken van een bepaalde geur. Geur wordt verwerkt in ons limbische systeem, het systeem in de hersenen dat een rol speelt bij emoties en gevoelens. Geuren en emoties zijn sterk met elkaar verbonden.
Geur vertelt het
Het zorgt ervoor dat we ons kunnen binden en omgaan met emoties van onszelf en een ander. Ook herinneringen met bijbehorende emoties worden opgeslagen in het limbisch systeem. Eén van de fundamentele taken van het emotionele brein is negatieve gevoelens en pijn vermijden of onderdrukken.
Het reukepitheel wordt door de zogenaamde filia olfactoria verbonden met de bulbus olfactorius. Via de reukkernen wordt verbinding gemaakt met de reukcentra van de grote hersenen (temporale cortex), waar de reukperceptie plaatsvindt en het limbische systeem, die de geur koppelt aan een emotionele beleving.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Citrus. 'Sinaasappel, grapefruit en citroen zijn allemaal geuren die motiveren en energie geven,' aldus Cynthia LaBonte van Newport Aromatherapy. 'De topnoten gaan direct via onze neusholte naar ons hoofd en zorgen ervoor dat we ons beter, fitter en zelfs zelfverzekerder voelen.
Op basis van de resultaten concluderen de onderzoekende psychologen dat er in geval van stress bruggetjes geslagen worden tussen iemands emoties en reukvermogen, waardoor normale geuren onplezierig gaan ruiken.
Op je oren kan je wél rekenen
'Van geuren word je inderdaad niet wakker', legt professor Johan Verbraecken uit. Hij is medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA. Maar je neus stopt niet met werken. Onze hersenen gebruiken hem gewoon even niet.
'Sperma heeft een hoge pH-waarde en de vaginale afscheiding een lage. Als deze twee met elkaar in contact komen, vindt er een chemische reactie plaats,' zegt hormoonexpert Dr. Sara Gottfried. Het zaad verstoort dan de zuurgraad in de vagina, en dit zorgt voor een nieuwe geur die misschien niet al te lekker ruikt.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen.
Ons oudste en eenvoudigste zintuig is geur: daar begint Sommer mee. Ten tweede hebben we smaak, ten derde het zicht – het meest dominante en belangrijkste zintuig. Ten vierde is daar tast, voelen en gevoel, ten vijfde horen en luisteren, ten zesde intuïtie en ten zevende het evenwichtszintuig.
Met het zesde zintuig wordt vaak paranormale gaven bedoeld. Maar iedereen heeft een zesde zintuig, jij ook. Naast horen, zien, ruiken, proeven en voelen kun je namelijk ook evenwicht waarnemen. Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor en is gevuld met vloeistof.
Ego en het zesde zintuig. Bij ieder mens is dit zesde zintuig aanwezig, noem het je gevoel, je intuïtie.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Adem in een plastic beker en ruik
Toch is deze methode weinig betrouwbaar. Je kunt je adem, net als andere luchten, niet goed 'vangen', omdat deze vervliegt. Bovendien, zoals eerder gezegd, kun je je eigen geur erg slecht waarnemen.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. De bacteriën maken van etensresten gassen die vies ruiken. Poets uw tanden en kiezen goed. Gebruik tandenstokers of flosdraad.
Bacteriën produceren de stank
Nee, vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken.