Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Een paar voorbeelden: Een collega vraagt je erg vaak iets terwijl je weet dat hij of zij dit toch allang had moeten weten. Een collega van je is enorm luidruchtig aan de telefoon. Je hebt er wel eens iets over gezegd, maar het hielp tot nu toe niet.
Samenwerking is moeilijk omdat je bijna altijd wat moet opgeven, inleveren. Iets van wat jij goed vindt, waar je aan gewend bent, waar je aan hecht, wordt ingeruild voor een andere benadering, een andere werkwijze. Samenwerken is dus - naast het werken aan iets nieuws- ook het opgeven van iets. En dat doet pijn.
Zorg dat je je senang voelt in jouw positie. Zorg voor een gezonde zelfevaluatie en vraag zelf ook kritische feedback. Achterhaal wat de oorzaak is van het gedrag. Probeer het te begrijpen en vel dan pas je oordeel.
Uw werkgever moet u op tijd laten weten dat hij vindt dat u uw werk niet goed doet. Daarna moet u de kans hebben gekregen om dit te verbeteren. Uw werkgever stelt een plan op waarin staat hoe u dit kunt gaan doen (verbeterplan). U krijgt bijvoorbeeld begeleiding of scholing.
Door te werken ontwikkel je vaardigheden. Op veel werkplekken is er een mogelijkheid om door te groeien, je verder te ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren, andere uitdagingen. Sowieso is werk onderhevig aan veranderingen, dus daar zal je mee moeten omgaan, wat je flexibiliteit bevordert en creativiteit stimuleert.
Werken als je depressief bent is zwaar en vaak praktisch onmogelijk. Het is beter om dit met je werkgever te bespreken en een oplossing te zoeken dan door te werken als je depressief bent. Hoe eerder je een depressie behandelt, hoe beter. En bedenk: het is helemaal niet gek om depressieve gedachten te hebben.
Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega's. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega's vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!
De 4 meest voorkomende problemen waarop het bij samenwerking in een team fout kan lopen. Weet ieder groepslid wat het gezamenlijke doel is van het team? Wat willen jullie met elkaar bereiken? Hebben jullie hier met elkaar hetzelfde beeld bij?
10 gedragsindicatoren van de competentie samenwerken
Helpt anderen waar nodig. Stelt gezamenlijk belang boven het persoonlijk belang. Stemt het eigen werk af op anderen. Levert een bijdrage, idee of voorstel voor een groepstaak, ook wanneer hij daar zelf geen voordeel bij heeft.
Oncollegiaal gedrag staat met stip op nummer 1. ,,Collega's die alleen op hun eigen ambities zijn gericht en te weinig oog voor samenwerken hebben, daar houden we niet van.'' Scoren, dat vinden we zelf uiteraard helemaal niet belangrijk. Nee, zelf hebben we oog voor onze naaste collega's.
Er is opvallend lichamelijk contact. Let eens op of diegene jouw houding spiegelt, in gesprekken naar jou gedraaid staat en of er soms 'per ongeluk' een aanraking is. Je collega maakt veel oogcontact. Bijvoorbeeld in gesprekken met andere collega's, tijdens vergaderingen of op de vrijmibo.