Nicotine stimuleert de stofwisseling. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer zijn natuurlijke tempo: meestal wat langzamer. Je moet er dan aan wennen dat je iets minder eten nodig hebt. Bovendien ruik en proef je beter, waardoor je meer zin kunt hebben in eten.
In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich. Natuurlijk kun je hiervan balen, maar het is goed je te realiseren dat uit onderzoek is gebleken dat het bij de meeste mensen gezonder is om enkele kilo's aan te komen, dan om te blijven roken.
Wanneer is de stofwisseling weer normaal? Na het stoppen met roken moet de stofwisseling weer een nieuwe balans vinden. Hier is geen specifieke tijd aan gekoppeld en hangt af van meerdere factoren. U kunt zelf invloed uitoefenen op de snelheid van uw stofwisseling.
Uit onderzoek is gebleken dat afvallen en stoppen met roken goed samengaan. Dat je maar één slechte gewoonte tegelijk kunt aanpakken is een fabeltje. Uit onderzoek blijkt dat je prima kunt afvallen en stoppen met roken tegelijk. Sterker nog: de twee combineren werkt beter.
Je huid is namelijk beter doorbloed. Daarnaast maak je meer collageen aan als je gestopt bent. Dat is een stof die de huid soepel en stevig maakt en je oogleden gladder trekt. Bovendien kunnen stoffen in rook je ogen irriteren en ze een vermoeide uitstraling geven.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Betere conditie. Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen 3 dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken.
Schadelijke stoffen
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
Rokers hebben een verlaagde kans op hypothyreoïdie en subklinische hypothyreoïdie. De eerste drie jaar nadat mensen met roken zijn gestopt is de kans op het ontstaan van hypothyreoïdie verhoogd, het eerste jaar zelfs met een factor 7. Ook blijkt hyperthyreoïdie bij rokers significant vaker voor te komen.
Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie. Tussen de 2 en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam. Tussen de 3 en 9 maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken
Na 72 uur: Je hebt meer energie. Ademen gaat makkelijker. Na 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd. Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker.
Schrik niet van de verhalen van mensen die 18 kilo aankomen na het roken. Hoewel sommige mensen natuurlijk wel meer of misschien ook minder aankomen dan het gemiddelde gaat het om een paar kilo's. Mannen komen na het stoppen gemiddeld 2,8 kilogram aan en vrouwen gemiddeld 3,8 kilogram.
Stoppers voelen zich in de eerste week vaker chagrijnig en gespannen. Ze voelen zich vermoeid en prikkelbaar. Dit komt omdat het lichaam moet wennen dat het geen nicotine meer binnenkrijgt. De stemmingswisselingen zijn dus onderdeel van de ontwenningsverschijnselen.
Beste advies: in één keer stoppen!
Het meest effectief is het om in één keer te stoppen met roken, en niet eerst te minderen. Rokers die (eerst) minderen stellen hun stoppoging mogelijk uit.
Hoe lang blijft de drang naar een sigaret als je gestopt bent met roken? Je ervaart waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Je lichaam wil dan het liefste een sigaret. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal na twee tot drie weken over.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Op korte termijn merk je de eerste effecten van het stoppen. Het herstelproces van jouw lichaam begint meteen. Nu je al een week gestopt ben. Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret.
Stoppen met roken
In 2022 heeft 35,9% van de mensen die roken een serieuze stoppoging ondernomen (stopte langer dan 24 uur). De meeste mensen die roken hebben meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. Dat komt omdat roken zeer verslavend is.
Na 48 uurJe longen maken zichzelf schoon en je ruikt en proeft beter. De verslavende stof in tabak, nicotine, is nu uit je lichaam verdwenen. Hierdoor begin je lichamelijk met 'ontwennen': je went aan een leven zonder roken.
Door zoveel mogelijk triggers uit te sluiten, kun je de kans om met succes te stoppen met roken sterk vergroten. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om alle triggers te uit te sluiten, kan het helpen om ze waar mogelijk te voorkomen waardoor de kans op succesvol stoppen ook toeneemt.
Verslaving aan roken
Als u rookt, is uw lichaam gewend aan nicotine. Het wil elke keer nieuwe nicotine. Daarom krijgt u zin in roken als u een tijdje niet gerookt hebt. Daarom denkt u ook dat u er niet zonder kunt: u voelt zich afhankelijk van sigaretten.
Hoe schadelijk is weinig roken? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn.