Wetenschappers hebben de diepst levende vis ter wereld ontdekt in de Stille Oceaan. Het gaat vermoedelijk om een slakdolf, een kleine straalvinnige vis. Het dier werd gefilmd op 8143 meter diepte in de Marianentrog, een kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in de oceanen.
Op de bodem van de diepzee leven diepzeebenthos zoals anemonen, wormen, zeekomkommers, slangsterren, krabben, garnalen en andere schaaldieren in de modder, op zoek naar voedsel. De meeste van de vissen die hier leven doen aan bioluminiscentie, ze maken hun eigen licht via een chemische reactie in fotoforen.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
En juist door die waterbewegingen kan er voedsel aangevoerd worden en kan er dus leven zijn op grote diepte. Eerdere onderzoeken toonden aan dat er amoeben, vlokreeften, zeekomkommers, kwallen, maar ook bijzondere vissen voorkomen.
Voor de kust van Japan is een slakdolf gefilmd op ruim 8,3 kilometer diepte. Nooit eerder werden vissen die zo diep in de oceaan zwemmen vastgelegd.
In 2014 dook een Egyptische man naar een diepte van 332 meter, een nieuw record in het Guinness World Record voor de diepste ooit geregistreerde duik. De duik duurde 12 minuten om naar beneden te gaan, maar 15 uur om te stijgen om decompressieziekte te voorkomen.
Er is een vis gespot op 8178 meter diepte in de Marianentrog. Hij heeft nu officieel de titel van diepst levende vis op aarde.
Op 8 kilometer diepte ervaar je meer dan 80 megapascal. Dat is 800 keer de druk die op het oceaanoppervlak komt.
In de onafhankelijke Georgische autonome republiek Abchazië bevindt zich de diepste grot ter wereld, de Voronjagrot. Het is de enige grot op aarde die dieper is dan 2000 meter. De Voronjagrot staat ook wel bekend als de Kroebera-Voronia-grot of Grot van Kroeber en in het Russisch betekend het 'Kraaiengrot'.
De oceaan is gemiddeld bijna vier km diep. Veel dieper dan 200 m kan zonlicht niet doordringen, waardoor het in het overgrote deel van de oceaan pikdonker is. In een dergelijke omgeving vormen bioluminescente organismen de enige lichtbron. Ook in kustwateren komen lichtgevende organismen veelvuldig voor.
“In Nederland is het ongeveer elke 100 meter dieper 3,2 graden warmer. Je begint met een oppervlaktetemperatuur van 10 graden. Dus op 1 kilometer diepte is het 42 graden, op 2 km diepte 74 graden, en zo verder.”
De Marianentrog is een 2.500 kilometer lange onderzeese kloof in de Stille Oceaan, in de buurt van het Amerikaanse eiland Guam. In de Marianentrog is er nog een kleinere barst. Die "Challenger Deep" ("Challengerdiepte") is met circa 10.925 meter het diepst bekende punt van de oceaan.
De aarde onder water
De oceaanbodem lijkt eigenlijk wel wat op het aardoppervlak, want er zijn ook bergruggen, ravijnen en vulkanen. Alleen zijn de hoogteverschillen onder water nog groter dan op het land. De Mount Everest zou op sommige plaatsen namelijk helemaal onder water kunnen verdwijnen!
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
hoe lang kan een dolfijn onder water blijven
In tegenstelling tot een vis, heeft een dolfijn geen kieuwen. Om te kunnen ademen moet het dier daarom af en toe terug naar het wateroppervlak om te ademen door het ademgat aan de bovenkant van het hoofd.
Kalksteen is oplosbaar
Beelden vervagen en muren vertonen gaten. Dit gebeurt ook in natuurlijke kalksteengebieden. Door oplossing ontstaan ondergrondse holtes of grotten, die vervolgens kunnen instorten.
+8 tot +9 °C. In gangenstelsels en ook wel in andere grotten is de temperatuur niet al direct bij de ingang vrijwel constant. Men treft namelijk verschillende temperatuur- zönes aan.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Het blauwe licht gaat het diepst, dat gaat tot 1000 meter diep.
Tijdens een diepe duik is de omgevingsdruk hoger, laten we als voorbeeld nemen, op 25 meter diepte is die 3,5 bar, dus 3,5 keer zo hoog als aan de oppervlakte. Dat wil dus wat zeggen over het aantal luchtmoleculen dat nodig is om hetzelfde volume te kunnen krijgen (de longen te kunnen vullen).
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
William Trubridge heeft een nieuw wereldrecord neergezet. De Nieuw-Zeelander dook zonder zuurstofflessen naar een absurde diepte van 122 meter. De waaghals hield daarvoor bijna 4,5e minuut zijn adem in. Trubridge is de enige die zo gek is om dit te blijven doen: al 15 keer eerder had hij het wereldrecord in handen.
De Franse freediver Arnaud Jerald (26) heeft het wereldrecord freediven gebroken. Hij dook naar een diepte van 120 meter en bleef 3 minuten en 34 seconden onder water. Daarmee brak hij zijn eigen wereldrecord van 119 meter, dat hij vorige week vestigde.