Luizen kunt u niet voorkomen. Met slecht wassen heeft het niets te maken. Dus het heeft geen zin om extra vaak de haren te wassen.
Luizen overleven niet lang buiten de hoofdhuid. Het grootste risico op besmetting is dus via direct hoofdcontact, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Bind daarom losse haren samen in een vlecht of staart en leer je kinderen dat ze mutsen en sjaals beter niet uitwisselen met elkaar.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Probeer eens haarlak of haargel! Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat kinderen die haarlak of gel gebruiken, veel minder last hebben van hoofdluis dan jongeren die dit soort middelen niet gebruiken.
Je kunt het beste een hoofdluismiddel gebruik met dimeticon. Er zijn in Nederland verschillende antihoofdluismiddelen verkrijgbaar in de vorm van een lotion of shampoo. Deze middelen hebben de volgende werkzame stoffen: dimeticon.
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Luizen gaan niet vanzelf weg. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze alsmaar vervelender worden. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk erg snel: een volwassen hoofdluis legt tot 6 eitjes (neten) per dag die ongeveer een week later uitkomen.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Hoofdluizen hebben van nature de neiging om zich goed aan haren vast te houden, zo ook tijdens het zwemmen van de gastheer. Hoewel hoofdluizen niet kunnen zwemmen, verdrinken ze niet tijdens het zwemmen of wassen van de haren.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert momenteel onderzoek uit naar luizen thuis en op school. Uit voorlopige resultaten blijkt dat luizen niet van haarlak en gel houden. Meisjes die haarlak gebruiken, hebben namelijk minder vaak hoofdluis (7 procent) dan meisjes die dat niet doen (13 procent).
Hoe werkt Prioderm Shampoo Plus? Prioderm Shampoo Plus doodt hoofdluizen en neten door verstikking en uitdroging. De shampoo bevat geen pesticiden en heeft een inwerktijd van 10 minuten. Daarnaast vermindert de shampoo de statische lading van het haar, zodat voor hoofdluizen lastig is in het haar te kruipen.
nieuws Dat het vervelende beestjes zijn, weet iedereen. Maar wist je ook dit al? Luizen houden niet van haargel.
Als u het haar met een netenkam of luizenkam doorkamt boven een vel wit papier, of even flink schudt boven een witte wastafel of bad, kunt u zien of er luizen uit vallen.
Witte azijn tegen luizen
Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit. Gebruik vervolgens een luizenkam om te controleren of de luizen dood zijn. Een andere techniek is om verdunde azijn op te warmen en gedurende 30 minuten met een warme handdoek op het hoofd te laten intrekken.
Prioderm Dimeticon Lotion doodt hoofdluizen en neten. De lotion bevat geen pesticiden en werkt in 15 minuten. Prioderm Dimeticon Lotion bestaat voor het grootste gedeelte uit dimeticon (meer dan 95%). Dit is een silicoon dat doordringt in de ademhalingsorganen van de hoofdluizen en neten zodat ze stikken.
En controleer het haar met een luizenkam.
Dit helpt tegen klitten. Kam vanaf de huid tot aan de punten van het haar. Doe dit boven een wit papier of een witte wasbak. Luizen die bij het kammen in de wasbak of op het papier vallen, ziet u als kleine grijze of bruine spikkels bewegen.
De ontwikkeling van eitje tot nimf (= het eerste bloedzuigende stadium van de hoofdluis) duurt ongeveer 7 dagen. 1 tot 2 weken na de besmetting kan jeuk optreden, deze periode wordt als incubatieperiode beschouwd.
Hoofdluis krijg je van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding. Springen kunnen ze niet. Kinderen tussen de 3 en de 12 jaar krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.
Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig.
Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.
Neten kunt u verwijderen met de nagels. Eventueel kunt u de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten de neten makkelijker los. Spoel de crèmespoeling uit het haar.