Een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van Sportvisserij Zuidwest Nederland die dit gadesloeg, heeft de persoon hiervoor direct een proces-verbaal aangezegd. Het verkopen van gevangen vis door sportvissers is namelijk niet toegestaan.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."
Vissen > 15 centimeter
U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks. Hebt u bijvoorbeeld al 3 snoekbaarzen en 1 blankvoorn gevangen, dan mag u nog maximaal 1 paling in bezit houden.
De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
De filets van de snoekbaars zijn stevig en daardoor lenen ze zich goed voor verschillende soorten bereidingen zoals bakken, grillen of stomen. Daarnaast bevat snoekbaarsfilet ook nauwelijks graten. Hierdoor kun je meteen ermee aan de slag in de keuken zonder eerste te lopen pielen.
Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg.
Tong is in de voorbije jaren enorm in prijs gestegen: in de afgelopen drie jaar steeg de prijs met maar liefst 88 procent. Een kilo aangevoerde tong brengt op de visafslag 23 gulden op. Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd.
Bedreiging en bescherming
Door het toenemen van het doorzicht als gevolg van waterkwaliteitsmaatregelen lijkt het snoekbaarsbestand af te nemen. Doordat de soort een geliefde consumptievis is, vormen stroperij en overbevissing een bedreiging voor een natuurlijke leeftijdsopbouw.
Palingshop.nl verkoopt het hele jaar door verse snoekbaars.
Indien er geen wilde snoekbaars voorradig is, leveren we heerlijke zuivere kweeksnoekbaars van Nederlandse origine. Snoekbaars kan even worden gebakken in de pan, maar smaakt ook heerlijk uit de oven!
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud. Er zijn verschillende methodes om de snoek te vangen.
De gemiddelde lengte van de snoekbaars is 70 centimeter.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Het is ook niet onbelangrijk om weten dat grote snoekbaars in de winter soms veel ondieper ligt. Zeker wanneer na een vorstperiode de zon terug begint te schijnen. Snoekbaarzen die niet actief zijn zoeken ook graag de luwte van de rietkragen of de oever op. Hier liggen ze rustig stijf tegen de kant vlak op de bodem.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Snoekbaars heeft een voorkeur voor kleinere vis en eet ook dood aas. Baars eet voornamelijk nog kleinere levende prooivis. Roofblei begeeft zich voornamelijk in de bovenste waterlagen met flinke stroming, terwijl de snoekbaars foerageert nabij de bodem of obstakels.
Voor het vissen op snoekbaars met een kleine aasvis of een stukje vis is een enkele dreg (maat 4/6/8) of enkele haak ( maat 1/2/4) afdoende. De haak kan in het staartstuk van de aasvis bevestigd worden.
Vis in de stad met licht kunstaas op snoekbaars en baars? Dan volstaat een niet te zware spinhengel of jighengel ook. Dit geldt ook voor dropshot vissen. Als je met de dropshot vist ben je het beste af met de dropshothengel, waar je zeker snoekbaars mee kan vangen.
De Thymichthys politus komt alleen voor in het zuidoosten van Tasmanië. Het was bekend dat daar een populatie van zo'n 20 tot 40 vissen leefden. Naar schatting leven er op de nieuw ontdekte plek ook 20 tot 40 exemplaren. Zijn leefgebied bestaat uit ongeveer 50 bij 20 meter, ongeveer ter grootte van twee tennisbanen.
En de domste: de kakapo
Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af. Lange tijd kwamen er namelijk geen natuurlijke vijanden voor in Nieuw-Zeeland, waar de vogel leeft.
Goedkope vis
Marokkanen en Turken weten wel hoe lekker mul, poon en wijting zijn en kopen er kilo's tegelijk van. Geen enkel probleem, want er is genoeg van en deze vissen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan meer bekende vissoorten.