Een
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in verschillende talen. Wanneer iemand zich vlot kan uitdrukken in twee verschillende talen is die persoon tweetalig.
Ook de huidige recordhouder talenkennis - de in Liberia geboren Braziliaan Ziad Fazah - zou van uw tientaligheid niet opkijken: volgens Guinness World Records spreekt en schrijft hij 58 talen.
Dit woord is samengesteld uit polus 'veel' en glōtta 'tong, tongval, taal'. Polyglot komt overigens ook als zelfstandig naamwoord voor: een polyglot is iemand die veel talen spreekt.
Maar de absolute nummer één in dit lijstje is Papoea-Nieuw-Guinea. Hier worden minstens 832 talen gesproken, terwijl oppervlakte en inwoneraantal (4,6 miljoen) van dit land veel kleiner zijn dan die van de hiervoor genoemde landen.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Jong geleerd, oud gedaan
"Er wordt weleens gezegd dat je een vreemde taal het beste leert als je jong bent. Maar dat is niet perse zo. Een taal leer je het beste door het de hele dag te doen en door veel te communiceren. Als je wat ouder bent dan ben je dat al gewend en dan weet je hoe je dat moet doen."
Op de middelbare school had Carole Westerkamp (55) zes talen in haar pakket, maar blonk ze in geen enkele uit en haalde ze zelfs onvoldoendes. Nu spreekt ze negen talen vloeiend en is ze druk bezig met nummer tien, elf en twaalf.
▲Patty spreekt maar liefst zes talen! Behalve Nederlands spreekt ze ook Italiaans, Engels, Spaans, Duits en Frans. Ook kent ze een aantal Indonesische (Bahasa) woorden: 'Tolol!, roepen mijn Indische vrienden en ik de hele tijd, en: 'Wat ben jij rákus'.
Esperanto is een bedachte taal die in 1887 gemaakt werd zodat mensen uit alle landen met elkaar konden praten. Een internationale taal dus. Esperanto heeft een eenvoudige grammatica, zodat mensen het makkelijk kunnen leren. De klanken zijn een mengelmoes van Europese talen.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
Op het internet circuleert een lijstje van moeilijke talen waarin het Nederlands op de 20ste plaats staat, na het Chinees, Arabisch, Hongaars en IJslands, maar voor het Engels, Duits en Spaans.
Polyglot definities
naamw. (m.) Verbuigingen: polyglottenVerbuigingen: polyglotje iemand die veel talen goed kent Voorbeeld: `Hij is een echte polyglot.
De talenknobbel is de algemeen ingeburgerde term voor iemand die veel (en goed) talen spreekt, in de zin van "Hij heeft een talenknobbel". Het begrip vindt zijn oorsprong in de frenologie.
Met een wereldbevolking van meer dan 7,7 miljard worden meer dan 6.900 talen wereldwijd gesproken, waarvan slechts 230 in Europa, tegenover meer dan 2.000 in Azië. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een bevolking van slechts 3,9 miljoen inwoners, maar er worden 840 verschillende talen geregistreerd.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
'We' spreken gemiddeld 3,2 talen
De meeste inwoners van Nederland hebben Nederlands als moedertaal. Daarnaast spreken veel Nederlanders een aardig woordje Engels en vaak ook nog een beetje Duits en Frans. Gemiddeld spreken Nederlanders 3,2 talen. Daarmee laten we, op Luxemburg na, iedereen achter ons.
Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Deze applicatie richt zich volledig op het leren van een andere taal. Zo kun je kiezen uit het leren van Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees en is het mogelijk om als beginner of gevorderde aan de slag te gaan.
Als mensen langdurig in het buitenland verblijven en hun moedertaal niet dagelijks kunnen spreken, kan het voorkomen dat ze op een of andere manier de grip op hun moedertaal verliezen. Dit gevoel van vervreemding ten opzichte van je eigen taal wordt language attrition (taalerosie/taalverlies) genoemd.
Wat is de jongste taal ter wereld? Volgens taalkundigen is de jongste taal ter wereld Afrikaans, gesproken in Zuid-Afrika. De taal komt uit de Germaanse talenfamilie en stamt af van Nederlandse en Duitse protestanten die op de vlucht waren voor vervolging door de rooms-katholieke kerk in de 17e eeuw.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Het Sanskriet behoort tot de Indische of Indo-Arische talen die onderdeel zijn van de Indo-Iraanse talen en Indo-Europese talen. Het heeft in sterke mate de talen in het noorden van India beïnvloed, zoals het Hindi, Urdu, Bengaals, Marathi, Kasjmiri, Punjabi, Nepalees en de zigeunertaal.