Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Griekse en gewone yoghurt
De ingrediënten zijn dus in principe hetzelfde. Het grote verschil is dat er bij de Griekse variant vervolgens een deel van het vocht uit wordt gehaald. Het eindresultaat is zodoende wat dikker en romiger dan bij de gewone variant.
Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd. Daardoor lijkt Griekse yoghurt een beetje op hangop.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
Griekse yoghurt is niet per se gezonder dan normale yoghurt. Halfvolle yoghurt bevat iets meer eiwitten (6,4 gram) dan griekse yoghurt (5,7 gram). Griekse yoghurt bevat het dubbele qua vetten, namelijk 15 gram. Welke soort yoghurt gezonder is, hangt af van de rest van je voedingspatroon.
Griekse yoghurt is namelijk gezond en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Neem een schaaltje als ontbijt, toetje of gezond tussendoortje. Waarom is Griekse yoghurt gezond? Het is rijk aan de belangrijke voedingsstoffen: eiwitten en vetten.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Griekse en Turkse yoghurt zijn gek genoeg ook goed warm te gebruiken. Ze schiften niet - zoals gewone yoghurt en zure room - in pittige Indiase curry's en geurige gerechten uit het middenoosten. En ook niet in romige pasta's. Of als lekker romig laagje op lasagne of aardappelgratin.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in je bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Griekse yoghurt en volle yoghurt hebben wel allebei evenveel koolhydraten. Dat is het verschil niet. Het verschil zit in het vet en dus de calorieën. Griekse of Turkse yoghurt is extra vet gemaakt.
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Welk merk is echte Griekse yoghurt? De winnaar onder de echte Griekse yoghurt is wat ons betreft de Fage Griekse Yoghurt met: 0 gram vet per 100 gram. 57 kcal per 100 gram.
Wie volvet eet, kiest het best voor Campina Griekse stijl yoghurt. Die yoghurt bevat 7 procent vet en bevat 121 kilocalorieën per 100 gram. Hiermee zit deze variant ver boven de grens van het Voedingscentrum.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Melkzuurbacteriën in probiotica zijn toch heel andere dan in gewone yoghurt? Nee hoor. Probiotica zijn niet gezonder dan gewone yoghurt, waarin van nature ook melkzuurbacteriën zitten, maar wel veel duurder. Gezonde mensen hebben geen enkel voordeel van het drinken van een probioticayoghurtje.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.